Loading

Obrok u tegli – večera

 Nastavljamo sa obrocima iz tegle, ovaj put – večera! Zdrava, ukusna i brza verzija, a nije junk food.

 

 

dinner

Salata od nudli inspirisana Azijom

asian-noodle-salad

 

 

U ovom receptu možete dodavati ili oduzimati povrće po svojoj želji.

Sastojci

Za saltu:

  • 100 g nudli
  • 1 žuta paprika babura, tanko nasjeckana
  • 1 šolja kuhanog bijelog graha
  • 2 velike mrkve, oguliti i izrendati
  • 4 mlada luka, tanko nasjeckana
  • 1/2 šolje hrskavih rižinih nudli

 

Za dresing od kikirikija:

  • 2 kašike kikiriki maslaca
  • 4 kašike ljutog sosa (po vašoj želji)
  • 4 kašike sirćeta
  • 4 kašike soja sosa
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 kašika susama

Priprema:

  • U veliku šerpu sa dosta vode skuhati nudle po instrukcijama sa pakovanja. Isperite pod hladnom vodom i ocijedite.
  • U međuvremenu, napravite dresing: u zdjelu pomiješajte kikiriki maslac, ljuti sos, sirće i soja sos. Promiješajte, pa polako umiješajte u ulje da se fino sjedini. Dodajte susuam.
  • Podijelite dresing na 4 jednaka dijela. Razdijalite nudle i dodajte ih na dresing. redajte ostale sastojke, a na kraju rižine hrskave nudle. Pokrijte poklopcem i možete ga držati do 5 dana u frižideru. Kad želite jesti, samo istresite u tanjir i tako će dresing preliti sve sastojke.

Večera za ljubitelje kozica

 

Shrimp_salad-mason-jar

Ako ne želite koristiti kozice možete ih zamijeniti nekim drugim izvorom proteina, npr nekom vrstom kvalitetne ribe, piletinom, puretinom i itd.
Sastojci:
  • 2 paradajza, isječena na komade
  • 1/4 šolje isjeckanog crvenog luka
  • 1/4 šolje sitno isjeckanog peršuna ili celera
  • 1 do 2 kašike sitno isjeckane jalapeno paprike (ili neke ljute po vašoj želji)
  • 2 do 3 kašike soka limuna
  • 500 g očišćenih kozica izrezanih na manje komade
  • 2 zrela avokada
  • 2 šolje iscjeckane zelene salate (npr. iceberg)
  • 1/2 šolje izmrvljenog tortilja čipsa

Priprema:

  • Pomiješajte paradajz, luk, peršun, papriku, pola limunovog soka i pola kašikice soli. To saspite u kozice i dobro izmiješajte, posolite i pobiberite.
  • Zgnječite avokado sa ostatkom limunovog soka i pola kašikise soli
  • Podijelite salatu na tegle, dodajte kozice, avokado i mrvice tortilje na vrh.

 

Vegetarijanska supa iz tegle. Grah, grah i još graha

 

beans

 

Grahorice su još jedna namirnica koja bi se trebala naći u svačijoj ishrani. Akoželite da se duže vremena osjećate sitim, nemojte ga isključivati.

Sastojci:

  • 500 g pinto graha
  • 500 g suhog graška ili leća
  • 500 g velikog sjevernog graha
  • 500 g crnog graha
  • 500 g bubrežastog graha
  • 1 kašika crnog bibera
  • 1 kašika crvene paprike
  • 1 kašika mljevene gorušice
  • 2 kašike sjeckanog crvenog luka
  • 1 kašika suhog ružmarina
  • 8 listova lovora

 

Priprema:

  • Uzmite 4 tegle, poredajte razne vrste graha u slojevima. Možete koristiti i samo jednu vrstu graha koji imate.
  • U zdjelu pomiješajte sve začine osim lovora.
  • Na komad papira za pečenje rasporedite začine, dodajte 2 lista lovor. Zamotajte u paketić, zavežite ga i stavite na vrh u tegli. Ovo ne morate pakovati u teglu, može u bilo koji spremnik koji hoćete jer se neće kuhati u tegli.
  • Ostavite spremno za kuhanje i kada budete htjeli kuhati samo zalijte temeljcem po želji ili vodom

Salata od grilovane cvekle, grejpfruta i kinuoae

beet-mason-jar

Sastojci
Kinoa salata:
  • 3 šolje kuhane kinoe
  • 2 cvekle, izrezane na ploške i grilovane
  • 2 grejpfruta, odvojite kriške
  • 1 1/2 kašike tostiranog sjemena suncokreta
  • balzamiko sirće
  • so
  • biber

Dresing:

  •  1/2 šolje balzamiko sirćeta
  • 1/8 kašike senfa
  • 2 čehna bijelog luka
  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • 3 kašike vode
  • 3/4 kašike meda
  • so i biber
Priprema:
  • U duboku zdjelu pomiješajte kinou, cveklu i suncokretove sjemenke.
  • Nemojte je posuti sa previše dresinga, uvijek je možete dodati i dodatno začiniti ako zatreba.
  • Stavite sirće, bijeli luk i senf u blender i izblendajte da bude glatko.
  • Polako dodajite ulje dok se blenda. Ako na blenderu nema otvor onda dresing napravite u flaši koju ćete mućkati kako dodajete sastojke.
  • Kada ste dodali svo ulje, dodajte vodu i med.
  • Začinite solju i biberom i pospite po salati.

Suši u tegli

sushi-mason-jar

 

Sastojci:

  • 3/4 šolje kuhane riže kratkog zrna
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika meda
  • 1-2 kašike soja sosa
  • 1/4 šolje narendane mrkve
  • 1/4 šolje krastavca izrezanog na trakice
  • 1/2 izrezanog avokada
  • sok limuna
  • malo rendanog đumbira

Priprema: 

  • Zagrijte sirće i med u tavi na niskoj temperaturi i pospite po riži da dobijete “suši rižu”.
  • Redajte slojeve po vašoj želji.

 

Izvor: Prilagođeno sa Healthy holistic living

Dobre Kalorije
Right Menu Icon