Loading

Očaravajuća jela top 10 svjetskih restorana

Ako ste veliki ljubitelj dobrih jela, ovaj članak ćete pročitati i pogledati s uživanjem.

U aprilu ove godine, u Londonu je održano takmičenje za 50 najboljih restorana svijeta. Pri tome je restoran Noma na čelu sa Rene Redzepi na čelu ponovo došao na prvo mjesto.

Pogledajmo jela koja su najbolje restorane dovela u vrh.

Noma, Kopenhagen, Danska

Ovaj restoran vodi Rene Redzepi, čiji restoran ima dvije Mišelinove zvjezdice. Tu se pripema nordijska hrana. Oni koji su puno izbiljivi možda neće biti oduševljeni jelima kao što je goveđa tortica sa živim mravima i zimski krompir skuhan u fermentiranom ječmu.

 

noma_2014_food_1

El Celler de Can Roca, Girona, Španija

Tri J, braća Josep, Joan i Jordi su mozak i strast koja stoji iza drugog mjesta. Restoran je poznat po katalonski inspirisanim jelovnikom. NJihovi specijaliteti su grilane kozice, pijesak od kozica, kamenje s tintom, pržene noge i esencija kozica.

 

Capture

 

Osteria Francescana, Modena, Italija

Ovo je restoran sa tri Mičelinove zvjezdice i svaki poeta bi našao inspiraciju u njemu. Restoran nudi gotovo lirski jelovnik sa ponudom jela kao “Jegulja u rijeci Po”, “Puž ispod zemlje”, “Svi jezici svijeta” i “Krompir koji čeka da postane tartuf”, Jasno je da vole izneneđennja i izdvojili smo njihov specijalitet “Ups, ispala mi je tortica od limuna”.

 

Osteria_2014_food_1

 

Eleven Madison Park, Nju Jork, SAD

Vlasnici ovog restorana su Daniel Humm i Will Guidara. Njihov restoran nudi nevjerovatan jelovnik. Jelo koje je oduševilo sudije je bila patka pečena sa medom i lavnadom.

 

11+madison+park

 

Dinner by Heston Blumenthal, London, UK

Kralj gastronomije poznat u cijelom svijetu je Heston Blumenthal sa restoranom koji zaslužuje Oskara u gastronomiji. Njihov jelovnih je inspirisan tradicionalnim engleskim jelima, čan do 1300-tih godina unazad. Sudije su glasale za štrucu sa rakom na puteru koja vodi porijeklo iz 1714. godine.

 

heston_2014_food_1

 

Mugaritz, San Sebastijan, Španija

Nalazi se u baskijskoj kući na farmi, nekoliko milja udaljen od San Sebastijana. Kapetan restorana je šef Andoni Luis Auriz. Mušterijama se ne daje jelovnik i nudi im se 20 personaliziranih jela nakon što stignu. Poznati su njihovi ledeni komadići sa mirisom kozica.

 

mugaritz_2014_food_1

 

D.O.M, San Paulo, Brazil

Aleks Atalavodi najbolji restoran u Južnoj Americi, D.O.M. Oduševili su sudije inkorporiranjem tradicionalnih brazilskih sastojaka kao što  je tucupi sok, biljka jambu i pirarucu. To ih je dovelo na sedmo mjesto u svijetu.

 

dom_2014_food_1

 

Arzak, San Sebastijan, Španija

Još jedan španski restoran među top 10 je Arzak, sa 3 Mišelinove zvjezdice. Šef Juan Mari Arzak i njegova ćerka Elena su usavršili tehnike kao suho zaleđivanje, dehidratacija i destilacija i dodali su moderni dodir tradicionalnoj baskijskoj kuhinji. Specijalnost su im jednostavne lignje sa sosom od luka i limuna.

 

arzak_2014_food_1

Alinea, Čicago, SAD

Jela u Alinei iz Čikaga bude radoznalost nudeći slatki krompir sa burbonom, smeđim šećerom i cimetom. Njihovo najbolje jelo je oduševilo sudije, to je eksplozija crnog tartufa.

 

alinea_2014_food_1

 

The Ledbury, London, UK

Ovaj restoran sa dvije Mičelinove zzvjezdice, na čelu sa Brett Graham je na desetom mjestu. NJihova jela su inspirisana američkm jelima kao što je puding od bivoljeg mlijeka sa tostom sa tartufima i temeljcem od grilanog luka.

 

4f82ea9e86bc320001000eef-medium

 

Izvor: http://www.independent.ie/

 

Dobre Kalorije
Right Menu Icon