Loading

Organsko heljdino brašno

 

Heljda je biljka koja vodi porijeklo iz Azije. Zbog sličnosti u hemijskom sastavu zrna, kao i načinu korištenja, svarstavamo je u žitarice iako ona spada u drugu porodicu. Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu.

Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Brašno od heljde može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata. Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične. Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima, posebice rutinom, smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od raka.

ZRNO HELJDE je vrlo bogato hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata (oko 73%), proteina (11,7%) i biljnih ulja (2,4%). Od mineralnih materija najviše ima kalijuma (448 mg) i fosfora (282 mg ), zatim kalcijuma (114 mg), a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i željeza. Osim toga sadrži i proteine, masti, vitamine, mikroelemente: jod, cink, brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Po vitaminskom sastavu sadrži gotovo sve vitamine grupe B i velike količine niacina. Ako ovim biohemijskim karakteristikama dodamo i njenu laku probavljivost velika je šteta što je ova vrijedna namirnica zapostavljena, te što je se malo proizvodi i malo koristi u ishrani.

Organsko heljdino brašno možete naći u Organlooku. Osim orgnaskog integralog pšeničnog i heljdinog brašna u Organlooku možete pronaći niz proizvoda za njegu tijela.

Organlook možete potražiti na https://www.facebook.com/organlook.

[Not a valid template]

Dobre Kalorije