Loading

Osnove sigurnosti hrane

 

 

Svake godine se povećava broj ljudi koji jedu izvan svoje kuće. Neki to rade zbog rekreacije i opuštanja, a drugi iz potrebe. Ljudi očekuju sigurnu hranu i čisto okruženje, bilo da se radi o restoranu brze hrane, školskoj kantini, kafeteriji u bolnici ili finom restoranu.

Obezbjeđivanje sigurnosti hrane uključuje veliku pažnju menadžmenta i  uposlenika. Trening uposlenog osoblja je ponekad vrlo zahtjevan, jer rad na mjestima gdje se služi hrana zahtjeva mnogo ulaganja i pažnje.

Iz tog razloga postoje smijernice za rad na ovim mjestima i sljedeća pravila:

  1. Svi uposlenici se moraju pridržavati strogih pravila lične higijene.
  2. Potencijalno opasne namirnice bi trebalo naglasiti kao takve i trebale bi biti propisane procedure za rukovanje njima. Tu se ubrajaju piletina, jaja, mliječni proizvodi i sl.
  3. Namirnice moraju da se nabavljaju od provjerenih dobavljača.
  4. Vrijeme i temperatura su vrlo bitni za rukovanje pripremljenom hranom.
  5. Potencijalno opasne svježe namirnice moraju biti odvojene od namirnica koje su spremne za konzumaciju. Npr. daska i nož za piletinu moraju da se jako dobro operu prije korištenja za namirnice koje se konzumirjau svježe. Najbolje bi bilo imati potpuno dovojenu dasku za meso.
  6. Ukrštena kontaminacija se mora izbjegavati. Iz tog razloga smijernice za pranje ruku moraju biti vrlo precizno propisane. Sve kontaktne površine se moraju oprati, isprati i dezinficirati nakon korištenja.
  7. Namirnice moraju biti kuhane toliko da i unutrašnji  i najdeblji dijelovi budu obrađeni na preporučenoj temperaturi.
  8. Vruća hrana treba da se drži na toplom (na 60 stepeni C ili više), a hladna na hladnom (na 5 stepeni C ili niže)
  9. Namirnice treba da se ohlade sa 60 stepeni C do 26 stepeni celzijusa u roku od 2 sata i od 20 stepeni C do 5 stepeni C u roku od 4 sata ili manje
  10. Hrana koja se podgrijava mora se kuhati na 8′ stepeni C, barem 15 sekundi i to u roku od 2 sata. Ne smije se podgrijavati više od 1 put.

 

Izvor: A Reference Guide for Foodservice Operators,  Julie Garden-Robinson, Ph.D., R.D., L.R.D., Food and Nutrition Specialist

Dobre Kalorije
Right Menu Icon