Loading

Otrovni dijelovi jestivih biljaka

Jesti povrće od korijena do vrha je odličan način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

 

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što krenete termički obrađivati krumpir. Također, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

 

krompir

 

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su jesti ovu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se i lišću koji sadrži toksične tvari – solanin i tomatin, koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posljedice na pojedinca.

 

Image result for tomato leaves

 

3. Jabučne košpice

Jabučne košpice sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je iznimno važno ne gristi košpice jabuke prije gutanja. Od košpica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

 

Image result for apple seed

 

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koji imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do napada.

 

Image result for rhubarb

 

5. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

Izvor: Sunfood

Dobre Kalorije