Loading

Otvorena Bosanska tržnica

U Sarajevskom naselju Dobrinja danas je otvorena Bosanska tržnica, jedinstven privredni projekat koji je obuhvatio domaću proizvodnju, zaposlenje i iskorištavanje napuštenog prostora nekadašnjeg skloništa.

Obuhvatanjem uglavnom povratničkih zadruga i firmi iz Srebrenice, Višegrada, Stoca, Modriče, Zvornika, Žepe i Rogatice, stanovnicima Dobrinje omogućena je kupovina domaćih proizvoda. Uz navedena mjesta svoje proizvode plasirat će i dvije sarajevske firme.

Interes za tržnicu pokazao je veliki broj građana Dobrinje koji su u velikom broju došli na nekada zapuštenu lokaciju skloništa, a od danas mjesto prodaje domaćeg voća, povrća, mesa i ribe.

Građanima nije svejedno gdje će trošiti svoj novac, a Bosanska tržnica je odlična prilika da se spoje potražnja za kvalitetnim i potražnja za plasmanom domaćih proizvoda.

Otvorenju prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

“Krov skloništa saniran je prošle godine, a u 2014. adaptirani su poslovni prostori. Projekat Bosanske tržnice je dio programa ‘Pokrenimo Novi Grad zajedno’ – način da se spoji ono što proizvode domaći proizvođači širom BiH, sa potrebom naših stanovnika da imaju kvalitetnu hranu. Ovo je također i mjesto gdje je otvoreno 15 radnih mjesta, uglavnom sa biroa za zapošljavanje”, rekao je Efendić.

Kvalitet robe kontrolisat će Služba za privredu Općine Novi Grad. Proizvođači će se obilaziti redovno, a i sam izbor privrednika ovisio je o prethodnoj analizi načina i mjesta proizvodnje.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pozdravio je početak rada Bosanske tržnice.

“Općina Novi Grad je jedna od rijetkih koja je okupila zadruge iz cijele BiH u jednoj gradskoj općini, dijelu glavnog grada. Za ovaj projekat vezano je 40.000 ljudi koji će imati koristi od ove tržnice”, rekao je Komšić.

U Bosanskoj tržnici, koja se nalazi za Trgu djece Dobrinje bb, svoje proizvode nude poljoprivredne zadruge “Voćar – Promet” Zvornik, “Agrofood” Konjević Polje – Bratunac, “Eko life” – Stolac, “Više – Grad” – Višegrad, opšte poljoprivredne zadruge “Tarevci” – Modriča i “3E” Skelani – Srebrenica, te firme “Slap” Žepa – Rogatica i sarajevski “Brojler” i “Klas”.

[Not a valid template]

Izvor: www.klix.ba

Dobre Kalorije