
Pečeni karfiol na pireu od bundeve
Potrebno:
- glavica karfiola
- 1 šolja jogurta
- začini po želji
- maslinovo ulje
- malo izrendanog tvrdog sira
- komad bundeve
- glavica crvenog i malo bijalog luka
- začini po želji
- malo maslaca
Priprema:
- Karfiol očistiti i cijelu glavicu kuhajte u slanoj vodi 5-6 minuta.
- Napravite premaz od jogurta, 2-3 kašike maslinovog ulja, začine i izrendan tvrdi sir.
- Premažite ocijeđenu glavicu i stavite u rernu da se peče.
- Peći 30 minuta na 200 stepeni C (zavisno od veličine i tvrdoće glavice možete je peći i duže, ali ne da izgori premaz).
- Za pire od bundeve izrežite bundevu na kockice i skuhajte.
- Procijedite vodu (ali je ostavite sa strane da možete dodati naknadno ako vam smjesa bude presuha).
- Prodinstajte luk i bijeli luk na maslinovom ulju i kad dobije zlatno-žutu boju dodajte ga bundevi.
- Dodajte malo maslaca i začine i izmiksajte štapnim mikserom da dobijete pire.
- Servirajte pire, pa na njega karfiol ili na način koji vi želite.
Izvor: dobrekalorije.ba