Loading

Pečeni karfiol na pireu od bundeve

Potrebno:

  • glavica karfiola
  • 1 šolja jogurta
  • začini po želji
  • maslinovo ulje
  • malo izrendanog tvrdog sira
  • komad bundeve
  • glavica crvenog i malo bijalog luka
  • začini po želji
  • malo maslaca

 

karfiol

 

Priprema:

  • Karfiol očistiti i cijelu glavicu kuhajte u slanoj vodi 5-6 minuta.
  • Napravite premaz od jogurta, 2-3 kašike maslinovog ulja, začine i izrendan tvrdi sir.
  • Premažite ocijeđenu glavicu i stavite u rernu da se peče.
  • Peći 30 minuta na 200 stepeni C (zavisno od veličine i tvrdoće glavice možete je peći i duže, ali ne da izgori premaz).
  • Za pire od bundeve izrežite bundevu na kockice i skuhajte.
  • Procijedite vodu (ali je ostavite sa strane da možete dodati naknadno ako vam smjesa bude presuha).
  • Prodinstajte luk i bijeli luk na maslinovom ulju i kad dobije zlatno-žutu boju dodajte ga bundevi.
  • Dodajte malo maslaca i začine i izmiksajte štapnim mikserom da dobijete pire.
  • Servirajte pire, pa na njega karfiol ili na način koji vi želite.

 

karfiol

Izvor: dobrekalorije.ba

Dobre Kalorije
Right Menu Icon