Loading

Peciva s bundevom

Ove bundevice u kombinaciji sa namazom od cimeta ili domaćim džemom su odlična slastica za kasni doručak vikendom ili zdrav i hranjiv početak svakog dana.

Potrebno:

  • 2 + 1/4 čajne kašike suhe germe
  • 1 šolja mlakog mlijeka
  • 3 supene kašike meda
  • 3 supene kašike istopljenog putera
  • 1/2 šolje pirea od bundeve
  • 2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premazivanje peciva)
  • 1 čajna kašika soli
  • 3 + 3/4 šolje integralnog brasna
  • Prepolovljene jezgre oraha za drške.

 

Priprema:

  • Miješajte u zdjeli germu, mlijeko, med, puter, pire od bundeve, jedno jaje i so dok se masa ne izjednači.
  • Postepeno dodajite brašno i umjereno miješajte (na srednje jakoj brzini ukoliko koristite mikser) dok se tijesto ne počne odvajati od stjenki zdjele.
  • Ostavite tijesto da odmori 3-5 minuta, a onda ponovo mijesite tijesto dodatnih 5 minuta ili do konzistencije kad je dovoljno mekano i glatko.
  • Ukoliko se tijesto učini ljepljivim prilikom miješanja, možete dodati 1-2 supene kašike brašna.
  • Tijesto prebacite u čistu i pamašćenu zdjelu, pokrijte plastičnom prozirnom folijom i ostavite da se odmori dok mu se količina ne udupla, što otprilike iznosi 45 minuta do 1 sat.
  • Nakon što je tijesto odmorilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podijelite ga na 12-14 loptica jednake veličine.

 

peciva

 

  • Lagano dlanovima pritisnite loptice tijesta. Nožem presijecite krajeve blago spljoštenih loptica tijesta, oko 8 rezova na svakoj loptici, da izgledaju kao udubljenja na bundevi. Budite pažljivi kako ne bi prerezali loptice, jer sredina tijesta treba da bude u jednom dijelu.

 

bundeva

 

  • Poredajte tako oblikovane loptice tijesta na tepsiju obloženu papirom za pečenje, ne previše blizu jedna drugoj, prekrijte i ostavite da ponovo odmori oko 30-45 minuta kako bi loptice narasle ponovo i udvostručile svoju veličinu.
  • U međuvremenu zagrijte rernu na 180 C i prije samog pečenja tijesta napravite rupicu krajem drvene kasike u sredini svake loptice, kako bi kasnije napravili prostor za drškice bundevica (orah).

 

bundeva

 

  • Premažite svaku lopticu tijesta umućenim jajetom u koje ste dodali 2 velike kašike vode.
  • Peku se u zavisnosti od jačine vaše rerne u trajanju od 15 do 20 minuta, odnosno kad dobiju finu rumenu boju.
  • U sredinu svake kifle ubaciti polovicu jezgre oraha.

 

bundeva

 

  •  Napomena: Poželjno je imati mikser sa nastavkom za miješanje tijesta ili mašinu za pravljenje hljeba jer ćete tako sebi olaksati posao.
  • Predlažemo da ih namažete našim namazom sa cimetom i uživate u kombinaciji zdravlja i ukusa.

bundeva

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon