Loading

Pesto genovese – pesto od bosiljka

Sastojci za teglu od 500 ml otprilike:

  • 3 šolje dobro nabijenih listova svježeg bosiljka, ubranog, opranog i prosušenog na zraku (bosiljak ne treba da bude mokar nego suh)
  • 6 čehni bijelog luka (izgnječenog na presu, prije stavljanju u blender)
  • 1/2 čajne kašike soli (poželjo je koristiti himalajsku ili morsku so)
  • 1/4 čajne kašike bibera
  • pola šolje narendanog parmezana ili nekog drugog zrelog sira
  • 4 supene kašike proprženih badema (mogu pinjoli ili obicni orasi, šta ko ima i šta je dostupno, svaki se malo proprži da pusti masnoće i aromu)
  • šolja ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

 

pesto genovese

 

Postupak:

  • Prvo propasirati bosiljak sa soli i biberom
  • smjesi dodati sir i bademe
  • onda lagano, dok blender radi, dodavati u tankom mlazu maslinovo ulje
  • Dobije se na kraju zelena pasta od bosiljka koja u frižideru može stajati i do 2 sedmice, jer maslinovo ulje čuva bosiljak od trulenja.

Savjeti:

  • Pesto od bosiljka se moze koristiti kao sos za tjesteninu, kao namaz na hljebu i odlično ide sa paradajzom i mozzarella sirom, po tjestu za picu i td.

 

 

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon