Loading

Piletina u sosu sa pireom od karfiola

Sastojci: (4-5 serviranja):

  • 3 komada pilećih prsa (srednje veličine)
  • 4 limuna
  • 2 supene kašike kapara
  • 2 supene kašike sušenog paradajza
  • Suhi začin za piletinu (izborni sastojak)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1/2 šolje vode
  • biber,so po potrebi

Priprema

  • Pileća prsa prepolovite na pola po dužini, tako da od jednog komada dobijemo 2 šnicle jednake debljine.
  • Marinirajte do 1h piletinu u marinadi koja se napravi od maslinovog ulja, soka dva limuna, suhog začina za piletinu (ovdje se prepustite svojim čulima jer se mogu kombinovati začini u prahu poput dimljene paprike, suhog ružmarina, origana, himalajske soli, ljute paprike u prahu, kumina, a u nedostatku istih, može samo začin od osušenog povrća)
  • U tavi pecite tako mariniranu piletinu dok ne porumeni i dobije finu boju sa obje strane
  • Piletinu izvadite, a na istu tavu dodajte kašiku putera, sitno isjeckan sušeni paradajz i kapare, propržite sve skupa 1 minutu i tome dodajte sok od preostala dva limuna i 1/2 šolje vode
  • Pustite da provrije i ubacite piletinu u sos
  • Neka se sve skupa krčka još 2 minute, da se piletina sjedini sa sosom, a po potrebi dodajte malo vode, ukoliko primjetite da nema dovoljno sosa da prekrije piletinu
  • Servirajte toplo sa prelivom sosa po piletini
  • Uz ovako spremljeno pileće meso, kao prilog se može poslužiti grilovano povrće, kuhani krompir ili pire od karfiola.

 

piletina

 

Pire od karfiola

Skuhajte glavicu karfiola, iskomadanu na manje cvjetiće, u slanoj vodi dok skroz ne omekšaju (da viljuška prolazi lagano kroz njih). Štapnim mikserom ili viljuškom isitnite procijeđeni skuhani karfiol. Kao i u pire od krompira, možete dodati malo mlijeka, putera ili parmezan sira. Lijepu aromu daje kada se 2-3 čehna sitno isjeckanog bijelog luka prodinsta na kašiki putera i pola kašike maslinovog ulja. To se doda u karfiol prije nego ga isitnite u pire.

Pripremila: Dženana Hanjalić, Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon