Loading

Pinđur

Potrebno:

(Mjera za 5 tegli pinđura)

  • 5 kg crvenih roga-paprika
  • 2 kg paradajza
  • 2 kg patlidžana
  • 6 feferona
  • 2 kašike soli
  • 4 kasike sećera
  • 3 dcl ulja
  • 1 dcl jabukovog sirćeta
  • 20 čehni bijelog luka
  • 1 šolja nasjeckanog peršuna

Postupak:

  • paprike i patlidzan ispeći na žaru i oguliti
  • ostaviti da se dobro ocijedi, pa nasjeckati
  • paradajz preliti vrelom vodom, oguliti, isjeci i staviti da se dinsta sa 1 dcl ulja
  • neka kuha 20 do 30 minuta, dok smjesa ne savrije na pola
  • dodati nasjeckanu papriku, patlidžan, feferone, preostalo ulje, so , šećer i sirće
  • kuhati oko dva sata uz povremeno miješanje na srednje jakoj vatri
  • pri kraju kuhanja dodati bijeli luk i peršun
  • sipati vruću smjesu u vruće tegle, poklopiti, okrenuti naopako i ostaviti 5 minuta
  • ostaviti da se ohlade tegle, dobro pokrivene.

Savjet:

  • tegle moraju biti bez ikakvih oštećenja, kao i njihovi poklopci
  • uvijek koristite samo kvalitetno povrće, odstranite sve oštećene dijelove i koristite samo one zdrave
  • ako želite da pinđur ne bude ljut, fafaronama odstranite sjemenke i ostatak unutrašnjosti, a ako volite ljuto ostavite sjemenke

Pripremila: Šehiza Duraković-Salkić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon