Loading

Pita na odličan način

Pita je neizostavno jelo na našim područjima. Uglavnom se pravi sa bijelim brašnom i u lošim kombinacijama (bijelo brašno-meso, bijelo brašno-krompir i sl.). E, pa evo jedne zdrave varijante, koja je vrlo interesantna.

Potrebno za tijesto:

  • 200 g integralnog brašna
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 supene kašike lanenog sjemena kojeg sameljete
  • Oko 200-250 ml mlijeka
  • So i prašak za pecivo

Potrbno za nadjev:

  • 2 jaja
  • 200 g mladog sira
  • 100 g nekog drugog po izboru (npr. travnički sir)
  • 100 gr milerama (kajmaka)
  • Povrće (patlidžani, tikvice, mrkva, slatki krompir)

Priprema:

  • Tijesto zakuhajte i ostavite u frizider da se “odmara” dok pripremate povrće
  • Patlidžan isjecite na što tanje kriške, posolite, pobiberite i pokapajte maslinovim uljem, te ostavite sa strane.
  • Slatki krompir i mrkvu ogulite i isjecite na što tanje kriške, tikvicu operite i isjecite neoguljenu.
  • Sve posolite, pobiberite i polijte maslinovim uljem.
  • 300 g pilećih prsa isjecite na tanke kriške, te posolite i pobiberite.
  • Na zagrijanoj tavi kratko prepržite patlidžan. Izmješajte jaja, te dodajte sireve i kajmak (malo pobiberen).
  • Kada je tijesto odmorilo, razvijete ga na željenu veličinu tepsije koju ste obložili papirom za pečenje, te tijesto rasporedite i prema stranicama tepsije.
  • Na tako pripremljeno tjesto istresite nadjev od sireva i od stranica ka sredini slažite povrće i meso, naizmjenično.

Savjeti:

  • Ako želite vegetarijansku varijantu cijeli postupak je isti, samo izbacite piletinu.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon