
Pita s bundevom
Bundeva je tema sedmice u Dobrim kalorijama. Dijelimo recepte za zdrava jela, koja su puna nutrijenata, a ni ukusom ne zaostaju za velikim specijalitetima.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić
Detalji
- Vrijeme pripreme: 00:30
- Vrijeme kuhanja: 00:15
- Kuhinja: moderna
- Serviranje: 8
Sastojci
- KORA
- 10-15 hurmi
- 80 g zobenih pahuljica
- 100 g oraha
- 100 g badema
- 25 ml kokosovog ulja (otopiti na pari)
- KREMA
- 500-600 g skuhane bundeve
- unutrašnjost štapica vanilije
- 100 ml kokosovog ulja (otopiti na pari)
- 60 g tahina
- 60 g meda
- Sok od jednog limuna
Priprema
- 1Sastojke za koru sameljite u multipraktiku ili isjeckajte ručno. Rasporedite u kalup za koru promjera 28 cm. Stavite u frižider kratko vrijeme da se stegne.
- 2Sastojke za kremu sve sjedinite štapnim mikserom i pospite po kori, te stavite u zamrzivač.
- 3Može se služiti nakon 2-3 sata u zamrzivaču. 20 minuta prije služenja izvadite iz zamrzivača i servirajte.