Loading

Pitajte nutricionistu, ali zaista

Slušajući ljude, a i prateći mnoge portale, forume, blogove, primijetila sam da su mnogi „sami svoji majstori“ kada je dijetoterapija u pitanju, i da se rijetko ko i zaista obraća nutricionistima i dijetetičarima.

Kada ih pitate zašto, odgovor je sličan „ma nemaju pojma“ i postavljaju se kao da, zahvaljujući internetu, znaju mnogo više o dijetetici i nutricionizmu, biohemiji, anatomiji i fiziologiji… Neću da ulazim u to zašto su kolege navukle gnjev na sebe, ali želim da znate da ne možete baš uvijek sami da postavite sebi dijagnozu, i sami nađete rješenje. Još nešto, to što je neko pročitao nešto članaka na internetu, par knjiga nekih wellness gurua, ne čini ga nutricionistom i ne znači da se zaista i razumije u ishranu.

 

Ako ste se obratili nutricionisti za pomoć, ne očekujte da će vam preporučiti neku supernamirnicu kao rješenje svih problema. Nećete dobiti ni magični suplement, ili šaku suplenemata koji su vam „neophodni“ za gubitak telesne mase, pročišćenje jetre ili ko zna šta već (mada negdje i hoćete). Nećemo vam strogo isključiti iz ishrane 5, 10, 50 namirnica koje vam navodno narušavaju zdravlje i gomilaju masne naslage (osim gde je to zaista neophodno), niti ćemo tvrditi da je Atkinsonova, LC, LCHF, bezlutenska, horno, ili koja god dijeta, najbolja i obavezna do kraja života.

Nema prečica do zdravlja. Nema namirnica koje baš nikada ne smijete pojesti i koje će vam uništiti zdravlje poslije jednog zalogaja. Nije moguće riješiti zdravstvene ili estetske probleme izbacivanjem namirnica ili grupe namirnica, i tačka. I ne postoji dijeta koja odgovara svima, ili čak svim ljudima sa određenom krvnom grupom! Ono što možemo da uradimo za vas, prije svega je da utvrdimo šta je vaš problem, da vam na osnovu tog problema, u saradnji sa vama, odredimo najbolji plan za promjenu navika, dijetoterapiju, i naučimo vas da od isplaniranog rijetko odstupate.

Znam da nije ohrabrujuće čuti da vam ananas neće istopiti naslage sa stuka, da ispijanje vode sa limunom neće ubrzati mršavljenje i da vam nije baš sav šećer smrtni neprijatelj, ali morate biti strpljivi i imati povjrenja u nas, pitati sve što vas zanima, i ne obraćati pažnju na tekstove u novinama ili blogovima koji vas često mogu dovesti u zabludu. Možda vam se ne smješkamo sa rafova nudeći vam neke supernamirnice, ne iskačemo na društvenim mrežama sa raskrinkavanjem farmaceutske i prehrambene industrije i ne optužujemo mlijeko ili gluten za sve zdravstvene probleme. Nismo uvijek ni tako nasmijani i lijepi kao mnogi na slikama sa raznih blogova, ali ima nas koji ćemo se potruditi da vaše navike promijenimo trajno, i da vas naučimo da kuhate ukusno i zdravo.

Izvor: http://nutricionista.nasezrno.co.rs/  

Dobre Kalorije