Loading

Pljeskavice od karfiola

Karfiol baš i nije omiljeno povrće svima, ali ako ga napravite na ovaj način, moglo bi vam se posrećiti da ga ukućani pojedu u slast.

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

 

Detalji

  • Vrijeme pripreme: 01:00
  • Vrijeme kuhanja: 00:25
  • Kuhinja: moderna
  • Serviranje: 4

Sastojci

  • 1 srednja glavica karfiola
  • 2-3 kriške integralnog hljeba po želji
  • 1 jaje
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1/2 chili papričice
  • so, biber

Priprema

  • 1Kriške hljeba osušite u rerni i izmrvite (sameljite). Koristite ga umjesto prezle.
  • 2Karfiol isjecite na sitne komade i kuhajte u ključaloj vodi koju ste prethodno malo posolili. Kuhajte dok ne smekša. Ocijedite i ohladite ga.
  • 3Crveni i bijeli luk i papričicu isjeckajte sitno ili sameljite.
  • 4Izgnječite karfiol viljuškom, dodajte pstale sastojke i ravnomijerno izmiješajte. Ako je premekano dodajte 2 kašike integralnog brašna.
  • 5Ostavite smjesu u frižideru pola sata da se smjesa stegne.
  • 6Formirajte pljeskavice i pecite u rerni ili na tavi na maslinovom ulju.
  • 7Servirajte kao prilog, a može poslužiti kao zamjena za hljeb. Prigodno je za školsku užinu ili ručak na poslu.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon