Loading

Pobjednica izazova (recept + savjeti)

 

Danas objavljujemo jednu vrlo korisnu priču.

Naime, zadnje dvije sedmice smo imali izazov i nagradnu igru pod nazivom HRANA ZA PONIJETI. U izazovu je učestvovala i Emina Okanović Čivić (nadimak UmmTew'am), koja je pobijedila u izazovu. Nagrada je bila objava najboljeg recepta za ponijeti na našem portalu, ali je u stvari došlo do toga da smo svi mi nagrađeni njenim učešćem, jer je s nama podijelila jako korisne savjete.

Pročitajte kakvu hranu pravi svojoj djeci i zašto njena djeca vole i jedu sve zdrave specijalitete koje im sprema.

 

Dobre Kalorije: Emina, možete li nam reći koja je tajna pravilne ishrane vaše djece?

Emina: Iz više razloga sam se posvetila malo više njihovoj ishrani i naročito o svijesti o istoj, što je vjereujem puno bitnije i od same hrane. Ja sam mama blizanaca od uskoro 11 godina i djevojčice koja uskoro ima deveti rođendan hvala Bogu.

U današnjem vremenu, kad se djeca na svakom koraku susreću sa silnim reklamama prvenstveno nezdrave hrane, roditeljima je čisti izazov pobjediti iste i djecu usmjeriti ka ispravnoj i zdravoj hrani. Nije uvijek jednostavno, niti je lahko! Potrebni su dani i mjeseci, posebno ako se mora iz temelja mijenjati. Moja sreća je sto su moja djeca od malih nogu naviknuta na integralni hljeb i drugi jedu, jako jako rijetko. Od skoro, kako su već malo veći i više razumiju, uveli smo integralnu pastu. A sve iz više razloga, između ostalog, visok rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja sa kojima su, nažalost, imali priliku da se susretnu u bližoj familiji. Danas se mnogi pitaju kako ih privoliti da jedu zdravo? Kako ih natjerati? Uvjerena sam da djeci ne treba puno kako bi prihvatili ono što im roditelji savjetuju. Razgovor, razgovor i samo razgovor! Na 1000 zašto odgovoriti sa 1000 zato, a ako pak sami ne znate odgovor (djeca imaju tako dobra pitanja da se i zreo čovjek zamisli), onda zajedno sa njima potražite odgovore, bilo to u knjigama (najpametnije, uz to djeca zavole knjige) ili na internetu. Djeca ne vole MORAŠ, ne vole ni odrasli, pa zašto bi oni, zar ne? Osim priče i objašnjavanja (do besvjesti) izuzetno je poželjno da su djeca često u kuhinji kako bi učestvovali u spremanju hrane, svejedno da li za ponijeti ili za večeru. Samim tim oni će brže i lakše prihvatiti hranu koju im nudite. Nekad je to roditeljima iscrpljujuće ali s vremenom ce biti itekako od pomoći!

[Not a valid template]

Dobre Kalorije: Sa kojim jelom ste pobijedili u našem izazovu? 

Emina: Na slici je hrana za jedno dijete za dva školska odmora u (10 i u 12:30). Njihov školski dan je jako dug, u školi su od 8:00 pa do 14:30 i zbog toga nose poprilično dosta hrane. Integralni hljeb sa ribom, krastavcima i piletinom su obično za prvu pauzu u 10 (eventualno ako sta ostane za poslije 14 h kad im je dozvoljeno zadnjih pola sata, ako su gladni, dodatno nešto pojesti). Salata je obično za drugu pauzu mada nije pravilo, sami odlučuju kad će je ojesti, a ona se sastoji od:

  • integralna pasta, kuhana u vodi bez dodataka masnoće, soli
  • salatne kockice feta sira sa malim procentom masnoće, od njega će pasta poprimiti slankast okus
  • dinstana pileća prsa isječena na kockice (koja mogu biti i pečena u maslinovom ulju npr. za večeru dan prije)
  • masline crne, zelene, zavisno koje djeca vole (ako ne vole, onda ih jako sitno isjeckati i zakamuflirati sa ostalim),
  • salata – bilo kakva, chery paradajz, (nije pod moranje, bitno je da nije prskan)
  • kukuruz (ako imate svježe kuhan još bolje a ako ne, onda i onaj iz konzerve je dovoljan
  • crvena paprika isjeckana na male kockice
  • Sve fino izmiješano, posuto sa par kapi maslinovog ulja pod uslovom da nema jak miris. Osim nabrojanog, dodati se može i grašak, sitni komadići karfiola (svjež), krastavac i svo ono povrće koje djeca vole.

Dobre Kalorije: Zahvualjujemo Vam se na učešću u izazovu i ovim divnim savjetima. Vjerujemo da će mnogima biti od koristi. 

Dobre Kalorije