Loading

Podgorički pirjan (crnogorski recept)

Crnogorska manjina u BiH je za manifestaciju obilježavanja Prvog dana nacionalnih manjina Grada Sarajeva ponudila šest jela: kačamak, podgorički pirjan, japrak, oriz i meso, pastrmka u kiselom mesu, skrobanica. Naš stručni tim je odabrao PODGORIČKI PIRJAN kao najzdravije jelo od ponuđenih šest.

Za ovo jelo je otrebno:

  • 1–1,5 kg junetine bez kosti (od plećke)
  • 1–1,5 kg crnog luka
  • 1 šolja ulja
  • 100 gr suhih šljiva (turgonja)
  • 1 kašikica crvenog papra
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • 1 kašikica šećera
  • so i crni biber po želji

Priprema:

U zagrijanom ulju (u dubljoj šerpi), staviti sitno sjeckan crni luk i na manje komade izrezanu junetinu (kao za gulaš), a zatim lagano dinstati. Zatim dodati so, biber, papriku, paradajz-pire, šljive (prethodno potopljene u mlakoj vodi) i šećer. Uz povremeno dodavanje tople vode, kuhati na laganoj vatri oko 1 sat, sve dok se luk ne karamelizira u gusti saft.

Portal dobrekalorije.ba učestvuje u prjektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.

Više o nacionalnim manjinama na: https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu?ref=br_tfn.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon