Loading

Popularne detox vode

Pripremio Kajs Hadžić za KH nutrition

U prošlom članku sam objasnio uloge vode u organizmu, kako izračunati potrebu za dnevni unos tečnosti i naveo vrste tečnosti koje trebaju biti primarne.

Među tečnostima koje trebaju biti zaslužne za najveći dio ukupnog dnevnog unosa sam naveo i popularne detox vode. Vjerujem da su mnogi imali priliku da se susretnu sa navodima kako detox vode imaju „čarobna“ svojstva i da doprinose u velikoj razmjeri zdravlju i blagostanju, ali koliko je istine iza tih izjava?

 

Kako su detox vode dostigle popularnost?

Sam pojam detoxa se susreće u svijetu zdrave ishrane i fitnessa u mnogobrojnim oblicima, od detox voda i čajeva preko ishrana, ali korijen i prvi detox trend je popularizovan od strane poznatih ličnosti. Slavne ličnosti su predstavile svoje „tajne“ mladolikog izgleda i tijela koja prkose godinama u obliku detoksifikacije organizma uz pomoć detox voda.

Detoksifikacija organizma je predstvaljala određen period (većinom 7 dana) u kojem bi osoba pila isključivo detox vode koje bi pripremila po raznim recpetima uz jako mali unos ili potpuno izostavljanje bilo kakvog drugog oblika tečnosti ili hrane sa idejom da će vode obogaćene nutrijentima od voća/povrća sa kojim su pripremljene uz dodatni i isključivi unos tečnosti doprinijeti „čišćenju“ toksina iz organizma. „Čišćenje“ toksina bi zatim potpomoglo sve ostale procese u tijelu i razriješilo ga „lisica“ tako da bi osoba lakše gubila kilograme i/ili masno tkivo, bila zdravija, osjećala više energije…

Sa vremenom ovaj ekstremni oblik je poprimio znatno blaže odlike gdje se detox voda unosi uz hranu i služi kao primarni izbor tečnosti uz hranu. Ipak detox vode i u ovom slučaju su zadržale izjave o svojim „magičnim“ svojstvima bez obzira na dodatni unos hrane i smanjeni unos same vode, a sa vremenom su našle mjesto i na policama supermarketa.

 

Fiziološke i metaboličke nelogičnosti „čarobnih“ svojstava

Među najpopularnijim izjavama se sreću natpisi kao: „Uz detox vodu do ravnog stomaka“ ili „Ovaj napitak će Vam pomoći da skinete neželjene kilograme“ ili pak „Vitaminska bomba“.

Ovi natpisi imaju dva cilja:

1. Da udovolje ljudima koji traže prečicu do zdravlja, određenog izgleda ili sl.
2. Da odbiju skeptike koji bi mogli ukaljati „ugled“ i „svojstva“ proizvoda.

Nerijetko se iza oređenih detox programa krije i cijena tako da se uz ovu vrstu marketinga jako efikasno sortiraju nezainteresovani od potencijalnih klijenata i izbjegavaju eventualne negativne recenzije.

Međutim „čarobna“ svojstva detox voda su nelogična iz više razloga i gledišta:

1. Kao što i samo ime kaže detox voda ima za cilj da tijelo očisti od toksina (metaboličkog otpada, alkohola, alkaloida, kiselina…), ali taj proces u našem tijelu već jako efikasno vrše bubrezi, jetra i probavni trakt. Bubrezi eliminišu višak kiseline (atoma vodika) koji nastaju pri varenju proteina, jetra metaboliše droge, čisti krv iz probavnog trakta i deaktivira toksine u organizmu, probavni trakt izbacuje otpad iz tijela. Nijedan od navedenih procesa neće imati veliki doprinos ili pomoć od detox vode. Bubrezi su jedini kojima veći volument tečnosti može pomoći pri prečišćavanju, ali ujedno mogu pretrpiti i najviše štete ako je unos tečnosti eksesivan.

2. Vitamini se dijele u dvije grupe: rastvorljive u vodi i rastvorljive u ulju. Prva grupa bez obzira na ime zahtijeva prisustvo koenzima tj. pomoć od tijela kako bi se mogla efikasno ekstrahirati i iskoristiti tako da iako vitaminske vode imaju ukus određenog voća/povrća sa kojim su pripreljmene, količina mikronutrijenata (vitamina i minerala) je jako mala ili nepostojeća. Kada bi uprkos navedenim limitacijama bilo moguće rastvoriti veliku količinu vitamina rastvorljivih u vodi u detox vodi naišli bi na problem da su vitamini ove grupe jako labilni i da oksidiraju i gube vrijednost pri izlaganju promjenama temperature, svjetlosti i skladištenju.

3. Klasična detoksifikacija koja isključuje hranu i ostale tečnosti može imati više štete nego koristi: tijelo sa uskraćeno za makro-nutrijente i energiju koji su mu svakodnevno potrebni za obnovu ćelija i osnovne funkcije organizma, rezerve vitamina rastvorljivih u vodi su jako male (za pojedine nepostojeće) i procesom detoksifikacije se mogu u potpunosti isprazniti, hiperhidracija može izazvati prekomjeran rad bubrega i ispiranje elektrolita iz tijela što za posljedicu može imati remećenje svih mišićnih kontrakcija u tijelu (uključujući srce) i prenosa signala, pražnjenje rezervi glukoze iz mišića i jetre će dovesti do umora i slabosti.

 

Kako koristiti detox vode?

Kada sagledamo sve potencijalne negativne strane detox voda postavlja se pitanje zašto se one i dalje nalaze kao prijedlog za primarni unos tečnosti, a odgovor je jako jednostavan: jer su jako slične vodi. Zanemarljiva energetska vrijednost je od ključne važnosti. Detox vode tj. u ovom pogledu vode sa okusom mogu doprinijeti dnevnom unosu tečnosti kod pojedinaca koji imaju prepreku sa nedostatkom okusa same vode. Blagi okus narandže ili kiselost limuna će razbiti monotoniju i dati svježinu inače relativno dosadnom napitku. Iz tog razloga detox vodu ili kako smo joj dali novi naziv „vodu sa okusom“ treba koristiti kao i običnu vodu, kao primarnu tečnost i unositi je skladno sa potrebama.