Loading

Posebna tikva

Tikva je vrlo poznata i često korištena namirnica kod nas. Međutim, često je jedino što pravimo od nje tikvenica.

Izazivamo vas da napravite neobične stvari sa običnim sastojcima.

Mi smo koristili

  • pola tikve
  • mala glavica karfiola
  • 1 mrkva

1 čaša mungo graha (može se koristiti bilo koji grah)

  • svježi začini
  • so i maslinovo ulje

Način pripreme:

  • Noć ranije potopite grah u vodu i ujutro ga isperite
  • Prepolovite tikvu
  • Očistite i izdubite sredinu
  • Na dno stavite svježe začine (kadulja, majčina dušica, lišće komorača, ružmarin i sl.), a može se praviti i bez ovih začina
  • Preko toga stavite komade karfiola i mrkve i pospite namočenim grahom
  • Odozgo prelijte maslinovim uljem, posolite i ako želite začinite začinima po želji
  • Naspite 1 čašu vode (zavisno od veličine tikve)
  •  Stavite u dublju tepsiju u koju ćete nasuti 2-3 čaše vode
  • Pecite u rerni na 200 stepeni oko 1 sat

Savjeti:

  • Umjesto mungo graha možete koristiti bilo koji grah, ali ako je vašoj vrsti graha potrebno duže kuhanje onda ga možete prije pripreme prokuhati po potrebi
  • Dužina pečenja tikve zavisi i od toga koja je vrsta, pa u toku pečenja provjerite nekoliko puta nožom da li je gotova
  • Nema potrebe da se tikva predugo peče, pa kada vidite da je mekana na pritisak možete je izaditi
  • Pred kraj pečenja možete dodati kremastog sira po želji i opet kratko zapeći.
  • Prilikom serviranja zahvatite sve slojeve i dio tikve i tako poslužite na tanjir, vrlo je lijepo cijelu tikvu servirati na sto i poslužiti je direkto na tanjire
  • Vodite računa o broju osoba koje će jesti ovaj obrok, jer je vrlo sito

[Not a valid template]

Piše: dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije