
Posebna tikva
Tikva je vrlo poznata i često korištena namirnica kod nas. Međutim, često je jedino što pravimo od nje tikvenica.
Izazivamo vas da napravite neobične stvari sa običnim sastojcima.
Mi smo koristili
- pola tikve
- mala glavica karfiola
- 1 mrkva
1 čaša mungo graha (može se koristiti bilo koji grah)
- svježi začini
- so i maslinovo ulje
Način pripreme:
- Noć ranije potopite grah u vodu i ujutro ga isperite
- Prepolovite tikvu
- Očistite i izdubite sredinu
- Na dno stavite svježe začine (kadulja, majčina dušica, lišće komorača, ružmarin i sl.), a može se praviti i bez ovih začina
- Preko toga stavite komade karfiola i mrkve i pospite namočenim grahom
- Odozgo prelijte maslinovim uljem, posolite i ako želite začinite začinima po želji
- Naspite 1 čašu vode (zavisno od veličine tikve)
- Stavite u dublju tepsiju u koju ćete nasuti 2-3 čaše vode
- Pecite u rerni na 200 stepeni oko 1 sat
Savjeti:
- Umjesto mungo graha možete koristiti bilo koji grah, ali ako je vašoj vrsti graha potrebno duže kuhanje onda ga možete prije pripreme prokuhati po potrebi
- Dužina pečenja tikve zavisi i od toga koja je vrsta, pa u toku pečenja provjerite nekoliko puta nožom da li je gotova
- Nema potrebe da se tikva predugo peče, pa kada vidite da je mekana na pritisak možete je izaditi
- Pred kraj pečenja možete dodati kremastog sira po želji i opet kratko zapeći.
- Prilikom serviranja zahvatite sve slojeve i dio tikve i tako poslužite na tanjir, vrlo je lijepo cijelu tikvu servirati na sto i poslužiti je direkto na tanjire
- Vodite računa o broju osoba koje će jesti ovaj obrok, jer je vrlo sito
[Not a valid template]
Piše: dr. Safija Softić-Namas