
Povrtna kremasta supa sa temeljcem
Potrebno:
- Razno povrće (po vašoj želji, npr. krompir, keleraba, mrkva, špinat, karfiol, brokula, luk, prasa, crvena paprika)
- Pileći temeljac
- so
Pripremanje:
- Ako imate zaleđen pileći temeljac izvadite ga iz zamrzivača. Ne morate ga odleđivati. Naravno, možete skuhati pileći temeljac i pripremiti ga prethodno za ovu supu.
- Izrežite povrće na komade i stavite u hladnu vodu zajedno s temeljcem. Obavezno stavite 2-3 manja krompira u supu jer će on omogućiti da supa bude kremasta.
- Stavite da se skuha.
- Izblendajte skuhanu supu.
- Na kraju dodajte so i ukoliko želite stavite žačine po želji. Možete dodati peršun da bio dao lijepu boju i okus supi.
Savjeti:
- Nemojte miješati puno povrća jer svaka namirnica daje svoj ukus, pa biste mogli pretjerati.
- Solite na kraju da bi se održao jod koji se nalazi u soli.
- Nemojte prekuhavati povrće, da bi zadržalo što više nutrijenata.
- Ako želite vegetarijansku varijantu, umjesto pilećeg možete koristiti povrtni temeljac ili običnu vodu.
- Ukoliko imate ostataka povrća nakon što pripremate neki drugi specijalitet, ova supa je dobar način da ga iskoristite.
Piše: dr. Safija Softić-Namas