Loading

Povrtna kremasta supa sa temeljcem

Potrebno:

  • Razno povrće (po vašoj želji, npr. krompir, keleraba, mrkva, špinat, karfiol, brokula, luk, prasa, crvena paprika)
  • Pileći temeljac
  • so

Pripremanje:

  • Ako imate zaleđen pileći temeljac izvadite ga iz zamrzivača. Ne morate ga odleđivati. Naravno, možete skuhati pileći temeljac i pripremiti ga prethodno za ovu supu.
  • Izrežite povrće na komade i stavite u hladnu vodu zajedno s temeljcem. Obavezno stavite 2-3 manja krompira u supu jer će on omogućiti da supa bude kremasta.
  • Stavite da se skuha.
  • Izblendajte skuhanu supu.
  • Na kraju dodajte so i ukoliko želite stavite žačine po želji. Možete dodati peršun da bio dao lijepu boju i okus supi.

Savjeti:

  • Nemojte miješati puno povrća jer svaka namirnica daje svoj ukus, pa biste mogli pretjerati.
  • Solite na kraju da bi se održao jod koji se nalazi u soli.
  • Nemojte prekuhavati povrće, da bi zadržalo što više nutrijenata.
  • Ako želite vegetarijansku varijantu, umjesto pilećeg možete koristiti povrtni temeljac ili običnu vodu.
  • Ukoliko imate ostataka povrća nakon što pripremate neki drugi specijalitet, ova supa je dobar način da ga iskoristite.

supa

Piše: dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon