Loading

Prehramben industrija iznutra (V dio)

Mislite da jedete samo zdravu, neobrađenu hranu?

Joanna Blythman je na tajnom zadatku otkrila da čak ni voćna salata nije ono čime je smatrate. Donosimo serijal od nekoliko dijelova, koji će iznova pokazati da je organsko, u stvari, najbolje! Pročitajte kako se promoviše ono što liči na hranu! Pročitajte neka imena za koja vjerovatno nikada više nećete čuti, jer se promovišu na sajmovima poput ovoga, na koji ulaz NIJE slobodan!

 

Svi jedemo gotovu hranu pripremljenu po posljednjim dostignućima tehnologije, većinom nesvjesno, jer sastojci ili nisu navedeni na etiketi ili zato što riječi kao “brašno” i “protein”, stoje pored pridjeva “prirodno”, te se time krije metoda proizvodnje. A mi ne znamo šta nam ova nova ishrana može uraditi.

 

Šta zaista znače naljepnice na hrani?

 

Dodani vitamini: Jednodimenzionalne tvorničke verzije prirodnih vitamina koji se mogu naći u cjelovitoj hrani: askorbinska kiselina (umjetni vitamin C) se inače sintetizira iz fermentacije GM kukuruza, a umjetni vitamin E se često izvodi iz benzina.

 

Topiva vlakna: Zdravije zvuči nego modificirani škrob, koji se koristi da bi se smanjla količina hranjivih sastojaka u prerađenoj hrani, i da bi se cijene proizvodnje držale niskima.

 

“Prirodne” boje: Jedina razlika između ovih i umjetnih je ta da nastaju sa pigmentima iz prirode. Inače, napravljeni su korištenjem hemijskih procesa, koji uključuju ekstrakciju jakim otapalima.

 

Umjetni zaslađivači: Nekoliko studija je otkrilo korelaciju između konzumiranja umjetnih zaslađivača i debljanja. Dodatni dokazi ukazuju na to da umjetni zaslađivači mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

 

Enzimi: Koriste se da hljeb duže ostane mekan; ubrizgavaju se u niskomasnu stoku, da se omekša njihovo meso; i koriste se u pravljenju voćnih sokova da proizvedu prirodniji izgled.

 

“Pakirano u zaštitnoj atmosferi”: Hrana koja je “ispunjena plinom” kako bi se produžio rok trajanja. To usporava, ono što proizvođači zovu “podgrijani okus”, stvaranje neprijatnog okusa koji se javlja u tvornicama hrane.

 

Proteini goveda/svinja/peradi: Kolagen izvađen iz ubijenih/zaklanih leševa, procesuiran u prah koji se dodaje nekvalitetnom mesu. On povećava količinu proteina na etiketama hrane, a u kombinaciji sa vodom postaje zamjena za meso.

 

Salate oprane i spremne za jelo: “Očišćene” prevrtanjem u vodi iz česme, dozirano sa hlorom, često sa voćnim kiselinama u obliku praha ili tekućine kako bi se spriječio razvoj bakterija. Isti rezervoar tretirane vode se koristi i do 8 sati.

 

“Čisto biljno ulje”: Industrijski rafinirana i izbijeljena ulja. Prerađivači hrane često dodaju hemikalije da bi produžili “rok trajanja za prženje”.

 

“Prirodne arome”: Čak i industrija tvrdi da “ne postoji velika razlika u hemijskim sastavima između prirodnih i umjetnih aroma”. Prave se koristeći iste fizičke, enzimske i mikrobiološke procese.

 

Izvor:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food?CMP=fb_gu

Prijevod: Ina Vučković

Dobre Kalorije