Loading

Prehrambena industrija iznutra (IV dio)

Mislite da jedete samo zdravu, neobrađenu hranu?

Joanna Blythman je na tajnom zadatku otkrila da čak ni voćna salata nije ono čime je smatrate. Donosimo serijal od nekoliko dijelova, koji će iznova pokazati da je organsko, u stvari, najbolje! Pročitajte kako se promoviše ono što liči na hranu! Pročitajte neka imena za koja vjerovatno nikada više nećete čuti, jer se promovišu na sajmovima poput ovoga, na koji ulaz NIJE slobodan!

 

Kompletna slika o problemu je namjerno zamagljena. Kako je direktor jedne vodeće firme za snabdijevanje rekao: “Sastojci koji ostavljaju utisak da im je porijeklo iz bakine kuhinje i da nisu previše obrađeni se sviđaju potrošačima.” U međuvremenu, nema dokaza da proizvođači koriste veće količine pravog, prirodnog sastojka koje kupci zapravo žele. Čisto etiketiranje djeluje kao detaljno proljetno čišćenje tvornice hrane, sa najsramotnijim neredom sakrivenim u ormaru iza čvrsto zatvorenih vrata koji niko neće primjetiti.

 

Od peradi u koju je ubrizgana voda i jaja koagulirana prahom, do super-ljepljivog tijesta i već pripremljenih marinada, sirovine u industrijskoj proizvodnji hrane su rijetko jednostavne. Tačnije rečeno, oni često imaju jako komplikovane pozadinske priče o procesiranju i intervencijama koje etikete ne otkrivaju.

 

Isto kao što nikada nećete vidjeti koru luka na podu tvornice gotovih jela, vrlo vjerovatno nećete vidjeti ni ljusku od jajeta. Proizvođači hrane dobijaju jaja u prahu, sa dodanim šećerom, na primjer, ili kao specijalni gel za mućenje samo od bjelanjaka. Tekuća jaja će biti pasterizovana, žumanjak posebno, bjelanjak posebno, zaleđeni ili rashlađeni, ili sa “produženim rokom trajanja” (mjesec dana) – šta je najlakše. Mogu biti tekuća, koncentrovana, sušena, kristalizovana, zaleđena, kratko smrznuta ili koagulirana. Proizvođači također mogu kupiti već skuhana, jaja sa ljuskom, spremna za proizvodnju proizvoda kao što su škotska jaja i majoneza ili jaja unaprijed formirana u 300 g cilindrima ili cijevima, da bi svaka kriška jaja bila identična i da nema zaobljenih krajeva.

 

Ova tvrdo-kuhana, cjevasta jaja su izrezana od strane kompanija koje prave sendviče. Također, proizvođači mogu također napraviti svoju mješavinu sa jajima, koje su spremne za korištenje u svemu, od kiševa i kroasana do glazura i voluminoznih puslica. Naravno, uvijek ima i jeftinija opcija korištenja “zamjene za jaja” napravljenih od frakcionisanih proteina sirutke (iz mlijeka). Tu nema žurbe da se potroše, rok trajanja im je 18 mjeseci.

 

Prehrambeni inžinjeri sada mogu napraviti “prirodnu” aromu zrelog sira, miješajući mladi, nezreli sir sa enzimima (lipaza ili proteaza) koji pojačavaju intenzitet okusa sira do okusa “zrelog sira” – u periodu od 24 do 72 sata. Ova aroma zrelog sira se onda termički obrađuje da se zaustave enzimske aktivnosti. Hej, zreli sir se dobije za par dana, a ne čeka se mjesecima (tradicionalni čedar se ne smatra zrelim ukoliko nije proveo devet do 24 mjeseca u sobi za sazrijevanje).

 

Ostava tvornice uopće ne liči na vašu ostavu. Kada kuhar odluči da napravi englesku pitu od badema, on ili ona sastavlja razne poznate namirnice: džem od malina, brašno, puter, jaja, bademe, puter i šećer. Prehrambeni inžinjer u tvornici, pristupa piti sa potpuno drugačijeg gledišta: koje alternativne sastojke možemo koristiti da napravimo englesku pitu od badema i da zamijenimo ili umanjimo skupe sastojke – skupo orašasto i bobičasto voće i puter? Kako možemo umanjiti količinu putera, a opet dobiti puterasti okus, uporedo prikrivajući dodatke jeftinih masti? Koje zaslađivače možemo dodati da umanjimo značajnu količinu šećera i potvrdimo etiketu “umanjene kalorije”? Koliko puta možemo isoristiti kolače koji ostanu od svake proizvodnje? Koje antioksidanse trebamo ubaciti u mješavinu da bi produžili rok trajanja pite? Koji enzimi bi očuvali spužvastu teksturu biskvita od badema? Možemo li koristiti dugotrajnu smjesu pirea i gela od malina umjesto konvencionalnog džema? Šta ako bi premazali biskvit od badema sa nevidljivom jestivom folijom kako bi bademi ostali hrskavi sedmicama? Možemo li djelimično zamijeniti brašno sa škrobom da bi dobili na voluminoznosti?

 

Očekujte nastavak sljedeće sedmice!

Izvor:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food?CMP=fb_gu

Prijevod: Ina Vučković

 

Dobre Kalorije
Right Menu Icon