Loading

Prevare s maslinovim uljem u Italiji

Veliki skandal oko najpoznatijih talijanskih brandova ekstra djevičanskog maslinova ulja trese Italiju. Tužitelj u Torinu najavio je istragu desetak velikih proizvođača maslinovih ulja zbog sumnje za mogućuprijevaru.

U istragu je uključeno sedam glavnih marki ekstra djevičanskog maslinova ulja koje se prodaju u talijanskim supermarketima: Carapelli, Santa Sabina, Bertolli, Coricelli, Sasso, Primadonna (marka maslinova ulja za trgovački lanac Lidl) i Antica Badia (marka maslinova ulja lanca Eurospin).

 

Istraga najpoznatijih proizvođača maslinovog ulja

Istraga je započela nakon što je u članku talijanskog magazina za zaštitu prava potrošača Il test objavljeno da je gotovo polovina od ekstra djevičanskih maslinovih ulja ovih marki, koji su uzeti s polica trgovina i analizirani, nije ekstra djevičanska nego su djevičanska.

Tokom marta prošle godine analizirano je maslinovo ulje iz 20 boca koje su na etiketi nosile oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje, a prodaju se u najpopularnijim supermarketima u Italiji.

Umjesto ekstra – samo djevičanska

Mnoga od tih ulja su pala u nižu kategoriju djevičanska zbog prisutnosti organoleptičkih nedostataka koje je pronašao stručni panel. Analize ulja su provedene u hemijskom laboratoriju carinske agencije u Rimu.

Cijena ulja 30 do 40% viša

Tužitelj je zatražio ponavljanje analize, koja je potvrdila da maslinovo ulje koje se nalazi u bocama nekih popularnih brandova, protivno oznaci na etiketi, nije ekstra djevičansko nego djevičansko.

Nije riječ o uljima koja u sebi imaju išta škodljivo za zdravlje, ali je riječ o potencijalnoj obmani potrošača, koji su platili oko 30 do 40% više za bocu ekstra djevičanskog maslinova ulja, nego što bi platili da je riječ o djevičanskom ulju.

Izvor: agroklubAutor: Meri Šilović

Dobre Kalorije