Loading

Prevrnuta (makluba)

Makluba/magluba/maqluba je arapsko jelo. Takav naziv je dobila jer se nakon kuhanja okrene i istrese na široki pladanj, tako da dobijete “tortu”. Za uspješno okretanje potrebno je puno umješnosti.

 

 

Detalji

  • Vrijeme pripreme: 01:00
  • Vrijeme kuhanja: 01:00
  • Kuhinja: arapska
  • Serviranje: 4

Sastojci

  • 4 komada mesa po želji
  • 2 čaše oprane riže srednjeg zrna
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 1 patlidžan srednje veličine
  • mala glavica karfiola
  • 3-4 mrkve
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • so, začini po želji
  • Po želji: pečeni bademi i peršun za posipanje

Priprema

  • 1Karfiol razdvojite na manje cvjetove, luk izrežite na trakice, mrkvu na deblje kolutove, patlidžan i paradajz također na deblje kolutove (debljine oko 2 cm).
  • 2Sve sastojke dinstajte na maslinovom ulju. Višak ulja upijte papirnim maramicama. Sastojci treba samo da dobiju lagano zlatnu boju, jer će se kasnije kuhati.
  • 3Za slaganje prevrnute koristite široku šerpu koja je iste širine u svim dijelovima.
  • 4Na dno šerpe stavite malo maslinovog ulja pa redajte slojeve ovim redom: paradajz i listiće bijelog luka, tanki sloj riže, komade mesa, rižu, patlidžan, rižu, karfiol, mrkvu i karamelizirani luk.
  • 5Odozgo stavite so i začine po želji. Predlažemo Aida prirodni začin. Zalijte hladnom vodom tako da voda bude otprilike 1 cm iznad površine. Dok zalijevate vodom začini i so će proći kroz slojeve i rasporediti se tako da će sve biti jednako začinjeno.
  • 6Stavite na srednje laganu vatru. Kada prokuha smanjite na laganu vatru i poklopite.
  • 7Skuhano je kada se sva voda upije. To možete provjeriti tako što uz rub šerpe stavite drvenu kašiku da možete pogledati koliki je nivo vode. Ako nema vode uz rub šerpe makluba je gotova, a ako ima još vode onda pustite neka još malo kuha sa skinutim poklopcem.
  • 8Skinite s vatre, pustite da odstoji petnaestak minuta. Onda poklopite širokim pladnjem (ili tepsijom) i okrenite. Ostavite kratko i lupkajte po šerpi. Ostavite još desetak minuta tako. Lagano dižite šerpu.
  • 9Nemojte se brinuti ako vam ne bude savršena, poput torte. Za to treba dosta vježbe. Često se dešava da se raspe, ali nemojte da vas to obeshrabri.
  • 10Poseban dodatak su pečeni bademi koji se posipaju kada se makluba servira. Možete posuti i svježim peršunom.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon