Loading

Prhka pita s japanskom jabukom

Potrebno za podlogu:

  • 150 g maslaca
  • 2 šolje integralnog brašna (dio brašna možete zamijeniti mljevenim orasima i mljevenim kokosovim brašnom)
  • 1 jaje
  • oko 10 hurmi (umjesto šećera)
  • 1-2 kašike hladne vode
  • prstohvat soli

 

Potrebno za nadjev:

  • 800 g jabuka
  • 2 supene kašike cimeta
  • 50 g maslaca
  • orasi (količina po želji)
  • 2 japanske jabuke
  • 15 g želatine
  • bobice nara za ukras

 

Postupak:

  • U brašno umijesite sve sastojke za tijesto. Hurme prethodno isjeckajte kako biste ih lakse umijesili u tijesto. Maslac treba da bude hladan, izrežite ga na tanke listiće i rukom umijesite u tijesto.
  • Ostavite ga u frižider oko pola sata.
  • Jabuke izrežite na sitnije komade, dinstajte na maslacu i dodajte cimet. U to dodajte orahe ili neke druge orašaste plodove ako želite. Ako želite dodatno zasladiti jabuke, dodajte im desetak isjeckanih hurmi. Ohladite ih.
  • TIjesto razvaljajte oklagijom  i stavite u okrugli kalup promjera 25 cm, tako da obložite dno i rubove kalupa. Ako vam se tijesto bude kidalo, slobodno ga rukama prebacite u kalup i prstima pritišćite tako da dobijete podlogu od tijesta. Viljuškom izbockajte tijesto po dnu.
  • Dodajte nadjev od jabuka i pecite 30 minuta na 200 stepeni.
  •  Želatinu stavite u 3-4 kašike vode da nabubri.
  • Japanske jabuke ogulite, stavite ih u blender, dodajte 2 čaše vode i izblendajte.
  • Dio te smjese, otprilike 1 čašu odvojite i lagano zagrijte (nemojte dopustiti da kuha). Tome dodajte nabubrelu želatinu i miješajte da se istopi.
  • Sastavite sa ostatkom smjese od japanske jabuke.
  • Ohlađenom kolaču dodajte smjesu od japanske jabuke, odozgo pobacajte bobice od nara i ostavite u frižider da se dobro ohladi.
  • Možete ukrasiti odrezanim gornjim dijelom japankse jabuke, kao na fotografiji.

 

prhka pita

 

Izvor: dobrekalorije.ba

Dobre Kalorije
Right Menu Icon