Loading

Priprema jela s rogačem

 

Sjemenke rogača mogu se konzumirati kao grickalice, a zbog svoje slatkoće može se na isti način konzumirati i cijela mahuna. Mljeveni rogač može se kao kakao u prahu miješati u hladno i zagrijano mlijeko za napitak.

U Njemačkoj pržene sjemenke služe kao zamjena za kafu, a u Španiji se pržene sjemenke miješaju s kafom. Brašno rogača je bogato vlaknima pa se kroz razne proizvode preporučuje kod prvog dnevnog obroka. U kombinaciji s pšeničnim brašnom priprema se ukusan kruh, palačinke i razna tijesta te nadjevi za kolače. Djelomično korištenje brašna od rogača, za pojedina tijesta može zamijeniti upotrebu jaja. Rogačem možete raznim pudinzima i kolačima dati finu aromu čokolade. Kod pripreme orehnjače dio oraha možete zamijeniti rogačem, koji se još dobro slaže s bademima, lješnjacima, grožđicama, smokvama, šljivama i jabukama.

Džem od smokava s rogačem pripremite tako da na jedan kilogram smokava dodate 350 g šećera, 50 g mljevenog rogača, 300 g šljiva, 1 manji limun, 300 ml vode. Smokve i šljive operite i prepolovite pa spojite s vodom i kuhajte uz dodatak limunova soka oko 30 minuta. Usitnite kuhane smokve i šljive pa spojite šećer i mljeveni rogač i nastavite kuhati uz povremeno miješanje oko 45 minuta, a po želji do 20 minuta duže, da džem bude još čvršći.

“Puding” od rogača i banana priprema se bez kuhanja, tako da uzmete dvije manje banane pa ih pasirate u pire, potom dodate žlicu mljevenog rogača, žlicu do dvije narančina soka po želji i žlicu nasjeckanih oraha. Dobro promiješajte i poslužite u čaši na stalku ukrašenu kriškama naranče ili mandarine.

Od rogača se dobiva važan prirodni komercijalni stabilizator i zgušnjivač koji se koristi u pekarstvu, pripremi sladoleda, pripravcima za salatne preljeve i umake, kod proizvodnje sira i salama, konzerviranih mesnih i ribljih proizvoda, senfa, želea, voćnih punila.

Kod pripreme čokolade koristi se kao zamjena umjesto kakao praha, u omjeru do 50 %, a ujedno služi kao zgušnjivač, ali i kako bi spriječio kristalizaciju šećera. Rogač u prahu ima niz prednosti u odnosu na kakao prah pa je poznat i pod nazivom zdrava čokolada.

Izvor: www.coolinarika.com

Dobre Kalorije