Loading

Prirodni laksativi

Redovna i regularna probava vrlo je bitna za naše zdravlje i normalan život. Probavom se rješavamo viška toksina u našem organizmu. Isto tako problem neredovne probave stvara veliku kočnicu u obavljanju svakodnevnih zadataka i znatno smanjuje kvalitet života.

Uzroci loše probave mogu biti svakojaki, od onih banalnijih na koje sami možemo utjecati poput loše kvalitete prehrane s malo vlakana, zatim nedovoljno kretanje, pa sve do onih složenijih gdje je u pitanju problem s metabolizmom ili lijenim crijevima.

Priroda nam pruža puno toga. I sama sam pobornik teorije kako u prirodi postoji lijek za sve bolesti, samo ga mi još nismo otkrili ili pak prepoznali. Upravo nam priroda i njeni plodovi pružaju rješenje uz pomoć kojih ćemo se zauvijek riješiti neugodnog problema loše i neredovne probave, te nadutosti.

 

Voda

Možda ovo niste znali, ali voda je vrlo bitan dio redovite probave. Nedovoljno tekućine itekako može doprinjeti opstipaciji. Voda potiče probavu, omekšava stolicu i omogućuje redovito pražnjenje crijeva. Jednako kako vodu koristimo za tuširanje i higijenu izvana, potrebna je i za “tuširanje” crijeva.

Jogurt

Jogurt, jednako kao i svi drugi fermentirani proizvodi odlični su probiotici. To znači da obnavljaju crijevnu mikrofloru bakterijama koje su od iznimne važnosti za zdravu probavu u organizmu.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su namirnica bogata prehrambenim vlaknima koje potiču peristaltiku crijeva.

Lanene sjemenke i psyllium ljuske

Djeluju na jednakom principu. Omekšavanjem stolice omogućuju redovito pražnjenje crijeva.

Šljive

Šljive su jedna od najpoznatijih i najučestalijih prirodnih sredstava koje koristimo za pražnjenje crijeva. Odlične su zbog toga što imaju blago laksativni učinak, a to je zato što su iznimno bogate mineralom magnezijem. Također tu su i dijetalna vlakna koja potiču peristaltiku crijeva.

Smokve

Jednako kao i šljive smokve imaju veliki udio minerala magnezija i prehrambenih vlakana koji imaju blago laksativan učinak.

Izvor: Zdrava kuhinja

Članak je prenesen. Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku i principe našeg web portala.

Dobre Kalorije