Loading

Probiotici – potreba ili pomodarstvo?

Zdrav i uravnotežen unutrašnji ekosistem probavnog trakta iznimno je važan za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Crijevna mikroflora zapravo je “prirodna imunizacija majke prirode“ koja potiče crijevnu imunofunkciju i osigurava bolju obranu od kolonizacije patogena, čime doprinosi jačanju i regulaciji imunološkog sistema.

Crijevna mikroflora jedan je od najvažnijih činioca probave, čak upravo mikroorganizmi probavnog sistema osiguravaju neke od vrlo vrijednih i važnih nutrijenata, kako za crijevo, tako i za cijeli organizam. Primarni sistem crijevne mikroflore svakog čovjeka određen je njegovim rođenjem, okruženjem i prehranom, pa je za svakoga od nas o jedinstven, poput otiska prsta. Imunološki sistem čovjeka izgrađuje se već unutar majčine utrobe, za vrijeme trudnoće, tijekom koje krvožilnim sistemom majčina imunološka tijela postaju sastavni dio organizma još nerođenog djeteta.

Unutrašnji ekosistem svake osobe zavisi od zdravstvenog stanja majke, koja ga je porođajem i dojenjem “cijepila“ svojom mikroflorom. U novije vrijeme ova prirodna imunizacija i nasljeđivanje dobre i kvalitetne crijevne mikroflore se mijenja. Naime, iako se to čini prirodno i jednostavno, prehrana i ubrzani način života današnjih mladih žena i majki narušavaju zdravlje njihove prirodne ekoflore, zbog čega neki odrasli danas imaju manje probavne tegobe. Danas se ponekoj djeci, upravo u svrhu prevencije neuravnotežene crijevne mikroflore, već u dojenačkoj dobi savjetuje davanje probiotičkih kultura u cilju poboljšanja zdravlja.

Dokazano je da na imunološki sistem značajno utječu “dobre“ bakterije, danas poznate kao probiotici. Ti mikroorganizmi prirodno stanuju u crijevu i sprječavaju vezanje oportunističkih i patogenih bakterija te na taj način štite naš organizam od raznih bolesti. Osim toga, danas su se te bakterije pokazale kao korisne kod nadutosti, kolika, proljeva i zatvora, ali isto tako njihova je korist dokazana i u sprječavanju nastanka infekcija, alergija i dermatitisa, ali i, zanimljivo, u poboljšanju probave i iskoristivosti hrane.

Vrlo često mikrosistem crijeva biva narušen. Njegova ravnoteža i kvaliteta može biti poremećena “kvarenjem“ želuca, pojavom crijevnih viroza, razvojem infekcija i, već dobro poznatom, upotrebom antibiotika. Iz tog su se razloga u zadnjih desetak godina provela mnoga istraživanja koja naglašavaju korist obnavljanja i održavanja ravnoteže crijevne mikroflore konzumacijom uravnotežene prehrane bogate probiotičkim mliječnim proizvodima i raznim probiotičkim pripravcima u obliku dodataka prehrani.

Danas su najpoznatije i najzastupljenije skupine probiotičkih bakterija rodovi Lactobacillus i Bifidobacterium, od kojih su najpoznatije i najistraživanije vrste upravo Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri i Bifidobacterium lactis. Međutim, valja napomenuti da se uz navedene blagotvorne bakterije često spominje i kvasac vrste Saccharomyces boulardii. Kada se govori o terapijskom uzimanju probiotika, nije važna samo vrsta već i njihova količina, odnosno brojnost. Stoga se na različitim probiotičkim proizvodima broj živih bakterija uobičajeno označava kao eksponent od 109 do 1012 CFU (Colony Forming Units), što iznosi od jedne milijarde do jednog biliona bakterijskih jedinica koje formiraju kolonije što ujedno označava uobičajene dnevne terapijske doze.

Izvor: http://www.ordinacija.hr/, izvor fotografije: http://www.optibacprobiotics.co.uk/

Dobre Kalorije