Loading

Proizvode organsku hranu i dijele je

Piše: Sanel Kajan za Al Jazeera Balkans

Trinaest kilometara prije Mostara, idući iz pravca Sarajeva ka najvećem gradu Hercegovine, u mjestu Humilišani nalazi se ogledna farma “Nešto više”. Prostor je to od gotovo jednog hektara zasađen različitim kulturama voća, povrća i začinskog bilja. Sve što ovdje raste, uzgaja se na potpuno prirodan način.

Sanja Đermanović, zamjenica izvršnog direktora Udruženja građana Nešto više čiji članovi, ali i gosti, rade na ovom imanju, govori da se dugo radilo na pripremanju infrastrukture i kultiviranju zapuštenih dijelova zemljišta kako bi se proizvodne aktivnosti konačno mogle pokrenuti.

Prije nekoliko mjeseci završen je jedan od većih projekata ovog udruženja, koji je prepoznala i finansijski podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), pod nazivom Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini. Projekt je trajao pune tri godine (2014-2016), a bio je fokusiran na osnaživanje i educiranje poljoprivrednika, studenata, nezaposlenih i svih onih koji razmatraju mogućnost da se bave poljoprivredom na području Hercegovine.

Važna komponenta projekta bila je da se oformi ogledno dobro u okolini Mostara, na kojem bi članovi ovog udruženja, ali i njihovi gosti, praktično mogli modelirati nove tehnologije u poljoprivredi te osigurati mjesto za praktičnu edukaciju studenata agronomije, poljoprivrednih tehničara i nezaposlenih, a koji nemaju drugu priliku za praksu.

 

Uzgoj voća bez tla

Umjesto da iznajmi zemlju za potrebe projekta, Udruženje je vlastitim novcem kupilo hektar zemlje u selu Humilišani pored Mostara kako bi pokazalo potencijalnim donatorima, partnerima i budućim korisnicima projekata da zaista i sami vjeruju u ideju ulaganja u poljoprivredu, a ne samo da kroz projekte govore o tome.

“Kroz projekat ‘Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini’ smo dobili, između ostalog, podršku u smislu razvijanja i izgradnje infrastrukture na oglednom dobru, koje je već danas mjesto na koje mnogi ljudi rado dolaze, educiraju se te volontiraju. Prema našem istraživanju, pokazalo se da 53 posto obradive površine u Hercegovini nije u upotrebi, a slično je stanje i u cijeloj zemlji. Mi smatramo da je to jedan veliki resurs i jedna velika šansa za Bosnu i Hercegovinu, koja kroz poljoprivredu, agroturizam i korištenje prirodnih resursa na jedan odgovoran način može unaprijediti ekonomiju i kvalitet življenja. To, podrazumijeva se, može biti izvor velikog broja radnih mjesta”, navodi Sanja Đermanović, zamjenica izvršnog direktora ovog udruženja.

 

Na imanju se mogu vidjeti različiti sadržaji.

Sanja o tome za Al Jazeeru kaže: “Kada smo kupili ovaj komad zemlje, bio je zapravo u vrlo lošem stanju, jer ga prethodni vlasnici već godinama nisu bili u prilici održavati. Danas posjetiteljima i korisnicima možemo ponuditi veliki broj različitih sadržaja i edukacija: radimo na plasteničkoj proizvodnji hrane, začinskog bilja i cvijeća u dva plastenika ukupne površine hiljadu metara kvadratnih, uzgajamo povrće, voće, ljekovito i začinsko bilje te cvijeće na otvorenom u permakulturnim vrtovima, imamo preko 300 sadnica voća (trešnje, višnje, smokve, šipci, jabuke, kruške, šljive, japanske jabuke, maline, ribizle, kupine, citrusi i sl.), oprobali smo se u hidroponskom uzgoju povrća – dakle uzgoju povrća bez tla u vodenim supstratima, imamo pčelinjak sa osam košnica, radimo kompostiranje kompletnog organskog otpada i zelene mase na više lokacija na imanju, uzgajamo crvene kalifornijske gliste kako bismo kompostirali i kuhinjski organski otpad te dobijali glistenjak, namjeravamo pokrenuti mini projekat uzgoja gljiva, a istražujemo i mogućnost modeliranja akvaponije, dakle gotovo samoodrživog sistema uzgoja ribe i povrća. Imanje će se još godinama unapređivati i nadograđivati, jer za to treba dosta strpljenja, pametnih rješenja i naravno sredstava.”

 

Socijalno preduzeće

Ljudski potencijal, timski rad, predanost i ljubav prema poslu te povjerenje i međusobna podrška ono je što se najviše cijeni u redovima farme Nešto više, kažu u Udruženju.

Uz povremenu pomoć praktikanata i volontera, često iz škola i drugih organizacija koji dolaze na određene aktivnosti na imanju, Nešto više je u proteklih 15 mjeseci uzgojilo više od 10.000 kilograma povrća i voća. Sve povrće i voće u tom periodu donirali su organizacijama i institucijama u Mostaru čiji su korisnici u stanju potrebe.

Pomogli su korisnicima Narodne i Pučke kuhinje, Doma za stara i iznemogla lica, Egipatskom selu za djecu bez roditeljskog staranja, SOS vrtiću i SOS Porodičnom centru, Udruženju roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama “Sunce”, Centru za mentalno zdravlje… Kažu da korisnici i osoblje nekih od ovih organizacija povremeno dolaze na imanje i pomažu u aktivnostima, učeći pri tome kako se uzgaja hrana po ekološkim principima.

Od osoblja, kao i korisnika organizacija kojima je hrana donirana, čuju se samo pozitivne reakcije. Od mnogih posjetilaca imanja, volontera i učesnika radionica, kao i ljudi koji aktivnosti Udruženja prate putem socijalnih mreža ili medija, stizalo je mnogo upita bi li se ekološki uzgojena hrana s ovog imanja mogla kupiti.

Osluškujući prijedloge, ali i istražujući načine kako da se aktivnosti na farmi Nešto više održe i unaprijede, Udruženje je odlučilo osnovati socijalno poduzeće EkoDizajn d.o.o. u kojem su dva najvrednija praktikanta agronoma dobila prvo radno mjesto u struci.

 

Uređivanje zelenih površina

Ovo poduzeće će se za početak fokusirati na uređenje zelenih površina, uključujući i vrtove, voćnjake, okućnice i dvorišta na isključivo ekološki osviješten način, te uzgoj i prodaju ekološki uzgojenog povrća, voća, začinskog i ljekovitog bilja poznatim kupcima koji žele biti sigurni odakle njihova hrana dolazi te kako je uzgojena. Naravno, dio uroda s farme će uvijek pronaći svoj put kao dar onima kojima je to najviše potrebno.

Već sada 90 posto sadržaja prilagođeno je osobama s invaliditetom, pa i onima koji su korisnici invalidskih kolica, jer je izgrađena staza koja omogućava pristup većini aktivnosti. Zahvaljujući tome, imaju priliku implementirati projekt namijenjen osobama s invaliditetom nazvan “I ja mogu biti farmer”, putem kojeg će se 48 osoba s invaliditetom iz Sarajeva i Mostara upravo na ovom imanju educirati kako da uzgajaju voće, povrće, ljekovito bilje i cvijeće.

Nakon teoretske i praktične edukacije na imanju, korisnici projekta će uz asistenciju članova udruženja Nešto više oformiti 48 malih urbanih vrtova kako bi nastavili unapređivati znanje kroz praksu te će u svojim domovima uzgojiti dio hrane koju konzumiraju. Ideju su prepoznali i podržali iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

Odgovor na krizne situacije

U Bosni i Hercegovini većina ljudi još ne promišlja dovoljno o povezanosti načina života, hrane koju svakodnevno jedemo, i zdravlja. Nažalost, mnogi građani BiH nisu u mogućnosti osigurati načine da se hrane ekološki uzgojenom hranom te su i zbog cijena osuđeni kupovati namirnice tamo gdje se one nude po najnižoj cijeni. Problem je u tome što uglavnom uopće ne znamo odakle su te namirnice došle, jesu li i čime tretirane te koliko su putovale do radnje u kojoj ih kupujemo.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon