Loading

Proljetna čorba od koprive

Kopriva (žara) je idealna biljka za nadoknadu željeza. Bogata je ovim mineralom, ali uzmite u obzir da je uz željezo obavezna i konzumacija vitamina C, da bi se ono adekvatno apsorbiralo u našoj probavi. Zbog toga uz kuhanu žaru obavezno popijte limunadu ili svježu salatu sa dodatkom limuna.

Donosimo recept za proljetnu čorbu od koprive sa zena.blic

Potrebno:

  • 2 mrkve
  • 200 g korjena celera
  • 200 g koprive
  • šaka celerovog lišća
  • šaka mladog graška
  • kisela pavlaka
  • malo ulja, so

Priprema:

  • Izrendajte celer i mrkvu, a koprivu i listove celera sitno isjeckajte.
  • Na malo ulja propržite sve usitnjeno povrće i dodajte grašak.
  • Posolite po ukusu i dolijte 1,2 l vode.
  • Kuhajte na laganoj vatri da čorba uvrije za trećinu.
  • Štapnim mikserom usitnite skuhano povrće ili ga ispasirajte.
  • Poslužite s kiselom pavlakom.

 

Savjeti Dobrih Kalorija:

  • Originalni recept preporučuje serviranje ove čorbe uz pavlaku. Međutim, bolje je izbjegavati mliječne proizvode uz jela bogata željezom, jer mlijeko i mliječni proizvodi ometaju apsorpciju željeza.
  • Uz ovu čorbu servirajte nešto od svježeg povrća (svježu salatu sa limunom), jer je za apsorpciju željeza u organizmu potreban vitamin C, koji se u ovoj čorbi izgubio kuhanjem.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon