Loading

Puretina i povrće na podlozi od palente

Potrebno:

  • 1,5 šolja palente
  • 1 komad purećih prsa
  • povrće po želji (kelj, luk, mrkva, paradajz, suhi paradajz)
  • so i maslinovo ulje
  • suhi začini po želji

Primprema:

  • U šerpu stavite 2 šolje prokuhane vode, malo posolite i dodajte palentu
  • Dobro miješajte i kuhajte 2-3 minute
  • Tepsiju (može se koristiti tepsija za pitu ili bilo koja druga) saperite hladnom vodom  (nemojte brisati) pa na nju stavite palentu i istanjite na debljinu otprilike 1-2 cm
  • Ostavite da se ohladi dok spremate povrće s puretinom
  • Na maslinovom ulju prodinstajte luk i mrkvu, pa dodajte puretinu isjeckanu na komadiće
  • Dinstajte kratko da se puretina isprži
  • Dodajte ostalo povrće po želji, dinstajte dok sve ne bude gotovo
  • Posolite i začinite po želji
  • Pospite po podlozi od palente
  • Režite kao kolač i servirajte na tanjir.

Savjet:

  • Kada istresete palentu, ona će biti rjeđa, ali kako se hladi postaje sve čvršća. Tako ćete je nakon hlađenja moći rezati nožem
  • U palentu možete dodati malo maslaca ako želite da bude masnija i kremasta
  • Ovo jelo je pogodno za djecu. Ako dijete ne voli neki od sastojaka zamjenite ga drugim koje voli.

10806297_10152399692537102_474754317260039191_n (1)

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije