
Raw kolač od jagoda
Potrebno za koru:
- 200 g badema
- 250 g hurmi bez košpica
Priprema kore:
- Samljeti u multipraku bademe na krupnije.
- Dodati hurme i samljeti dodatno da se sjedini smjesa.
- Po potrebi dodati malo vode.
- Masu rasporediti po dnu kalupa i rukom poravnati. Kalup je proizvoljne veličine. Ako uzmete manji kalup, kolač će biti deblji, a ako uzmete veći kalup, kolač će biti tanji.
Potrebno za kremu:
- 3-4 zrelije banane
- 500-600 g jagoda
- sok od jedne limete ili limuna
- 2 kašike meda
Priprema kreme:
- U multipraku (ne mora se prati nakon kore) samljeti banane kojima smo dodali sok od limuna (limete) i med.
- Dodati jagode i jako kratko sve izmiješati kako bi ostali vidljivi komadići jagoda.
Kremu preliti preko kore i staviti u zamrzivač da prenoći. Izvaditi iz zamrzivača 15 min. prije serviranja. Ukrasiti prepolovljenim jagodama.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić