Loading

Raževi uštipci

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1/2 šolje raževog brasna
  • 1/2 šolje mlijeka
  • 1 čajna kašika vanilinog ekstrakta (opcioni sastojak)
  • 1 čajna kašika meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
  • 1 mala kašika praška za pecivo

Priprema:

  • U zdjeli umutite jaja i mlijeko.
  • Dodajte brašno sa praškom za pecivo.
  • Dodajte med i vanilin ekstrakt.
  • Pripremljeno tijesto (koje treba da je po konzistenciji malo gušće od običnog tijesta za palačinke) rasporedite po silikonskom kalupu za pečenje mafina ili pomašćenom limenom kalupu za mafine. Trećinu svakog kalupa popunite tijestom.
  • Pecite na 200 C, 10-15 minuta (u zavisnosti od rerne).
  • Posluživanje: Uštipci se mogu posluživati slani (sa mladim sirom, pavlakom, humusom ili nekim drugim zdravim namazom) i slatki (sa džemom od svježeg voća, hurmi i chia sjemenki, medom ili javorovim sirupom).

 

collage uštipci

 

Napomena: Zapremina šolje je 240 ml.

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon