Loading

Riba sa šampinjonima

Potrebno:

  • oko 300 gr lososa
  • oko 300 gr bakalara
  • 200 gr običnih šampinjona
  • 200 gr smeđih šampinjona
  • bijeli luk
  • so, biber, peršun, maslinovo ulje, limunov sok (za marinadu)

Priprema:

  • Bijeli luk izrendajte na najsitnije, dodajte so, biber, malo izmiješajte i sačekajte 2-3 minute.
  • Dodajte peršun, 3-4 kašike maslinovog ulja, te limunov sok. Sve izmješajte.
  • Isijecite ribu na veće kocke, veće šampinjone isijecite na manje komade, a manje ostavite cijele, te sve malo posolite i pobiberite.
  • Na komade aluminijske folije stavite šampinjone, par komada svake ribe, preko nje marinadu, sakupite ćoškove prema gore, tako da sve ostane umotano kao u paketić. Poredajte u vatrostalnu zdjelu i pecite na 220 °C, oko 35-40 minuta.

 

Savjeti:

  • Ako imate vrganje ili lisičarke, možete ih koristiti umjesto ili sa šampinjonima.
  • Po želji možete dodati začinsko bilje koje volite u marinadu.
  • Kao prilog služite kuhani krompir i zelenu salatu, a ako pak pribjegavate jelu sa što manje kalorija, umjesto krompira možete poslužiti čičoke koje kuhate isto kao i krompir.
  • Pripazite koju alu-foliju koristite, jer neke od njih nisu predviđene za visoke temperature, pogotovo uz dodatak
  • kiseline. To možete pročitati na uputstvu za upotrebu.

 

[Not a valid template]

Pripremila: Emina Okanovic Civic

Dobre Kalorije
Right Menu Icon