
- Stats: 4137 0
- Posted: 19. Marta 2015.
- Category: Slano, Usluge i projekti, vijesti
Riblja čorba (mađarski recept)
Mađarska manjina je z akuharicu jela nacionalnih manjina ponudila 5 jela: PILEĆI PERKELT, RIBLJA ČORBA, GOVEĐI GULAŠ SA KISELIM KUPUSOM, SLAGANE PALAČINKE SA SIROM,TORTA ESTERHAZI, „ŠOMLOI GALUŠKA”.
Kao najzdraviji od ponuđenih stručni tim Dobrih Kalorija je izabrao RIBLJU ČORBU.
Sastjci za 4-5 osoba:
- 2 kg slatkovodne ribe (najbolji je šaran)
- 40 dkg crvenog luka
- 2 supene kašike slatke, crvene, mljevene paprike
- Ljuta crvena mljevena paprika
- So
- Voda ( na 1 kg ribe ide 1 litar vode, supena kašika slatke crvene paprike, 20 dkg luka)
Priprema:
- Očišćenu i na „potkovice“ izrezanu ribu posolite i ostavite sat vremena da odstoji.
- U međuvremenu očistite luk, sitno isjeckajte i na malo vode dinstajte sve dok ne omekša.
- Sklonite sa vatre i poredajte komade ribe (potkovice).
- Dodajte 1,5-2 litra vode.
- Kada zavrije dodajte dvije supene kašike slatke, crvene, mljevene paprike, promiješajte i sve kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri, ali da konstantno vrije.
- Nakon tog vremena dodaju se ostali dijelovi ribe (ikra) i ljuta paprika po želji.
- Sve to kuhajte još 10-15 minuta.
- Servirajte uz domaću tjesteninu (na „šibice“).
Portal dobrekalorije.ba učestvuje u prjektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.
Više o nacionalnim manjinama na:
https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu?ref=br_tfn.