Loading

Sadnja koprive za izvoz

Kao desetogodišnjakinja s porodicom je  izbjegla u Austriju, a  ljubav prema rodnom kraju motivirala  ju je  da prošle godine osnuje  preduzeće “Bosna raste organski/Bosnia grows Organic”.

 

Posavske novosti Bijelo Brod sjetva koprive

-Presrećna sam i veoma uzbuđenja jer počeli smo sa sadnjom prvih količina sadnica koprive. Riječ je o 145.000 sadnica na površini od 3,5 hektara zemljišta. Poseban je izazov raditi ovaj posao u rodnom kraju, a i radnici su veoma uzbuđeni jer i oni se susreću po prvi put sa sadnjom koprive, odnosno obradom i sadnjom po organskim principima. Zemljište je uzeto u zakup od vlasnika koji su izbjegli, a još nisu uspjeli obnoviti kuće i vratiti se. Jedan dio zemljišta je od moje porodice, radosno priča Stjepanović.

Ona dodaje da je zemlja bila neobrađena skoro 25 godina i predstavlja značajan kapital.

-Organsko bilje plasiraćemo sušeno na evropsko tržište. Imamo plasman i kupce, a spremni smo pomoći i drugim proizvođačima da ostvare zagarantovan plasman- dodaje ambiciozno Ivana Stjepanović, koja ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji.

 

Posavske novosti sjetva koprive u Bijelom Brdu

 

Nakon studija internacionalne ekonomije i management-a radila za internacionalne koncerne u razvijanju i pozicioniranju brendova. Vodila je “Product Management” za južnoistočnu Europu, kao i  odjeljenje Marketing-a za najveću Europsku udrugu organskih farmera.

Prošla je sve procedure prilikom registracije preduzeća, i uspješno izvršila odabir tri radnika koja će u budućnosti imati siguran posao. Oni su nakon stručne teorijske obuke prešli na rad na zemljištu, na onaj dio koji Stjepanovićeva naziva „ najosjećajnije područje„.

 

Zakup i čišćenje zemljišta

Do sada je od osam porodica zakupila 35 hektara zemlje, a planira  i širenje. Kaže da je analiza zemljišta urađena u Austriji, a pomoć u njezi biljaka pružit će austrijski organski farmer Diter, koji se time bavi 25 godina.

-Uglavnom će biti zastupljene biljke koje su i naše bake sakupljale za čaj, začine ili neke medicinske recepte, dodaje Stjepanović. 

 

Radost vlasnika zemljišta

U novembru prošle godine organizovan je dolazak vlasnika zemljišta  da se uvjere dokle se stiglo sa obradom zemljišta i ispunjavanjem obećanja.

-Mnogi nisu dolazili godinama, bilo je srećnih i tužnih emocija. Najviše su bili radosni što je zemljište nakon dužeg vremena uređeno. Pažljivo čuvamo stara drveća ili stabla voća.  Obrađivanje zemlje organski dodatno čini je plodnijom, kaže Stjepanović.

Ona dodaje da je zemljiše prošlo certifikacijski  proces EU bio/organske kvalitete, od strane organske kontrole iz Sarajeva (OK -Organska kontrola BiH).

 

Plan

U  narednih pet godina ima u planu zakup do 300 hektara zemljišta na cijelom prostoru BiH, ali i uspostavljanje saradnje sa regionalnim organiskim proizvođačima.

 

Posavske novosti sjetva koprive

 

Cilj nam je da cijeli lanac proizvodnje ostane u Bosni i Hercegovini, da niknu nova eko-sela i sačuvamo dragocjenu prirodu. Želimo kreirati kvalitetan bosanski brend koji ce našim kupcima širom svijeta ne samo pružati vrhunski ukus i vrhunsku kvalitetu nego i saznanje da konzumiraju produkat koji je doprinijeo ljubavi, pomirenju i razvoju jedne politički i ekonomski razorene države, produkat koji je pomogao dobrim ljudima Bosne i Hercegovini, poentira Stjepanović”.

Izvor: Posavske novosti

Dobre Kalorije