Loading

Salata “fatoush” (salata sa starim hljebom)

U suštini, u ovu salatu možete staviti koje god povrće i voće želite. Njena karakteristika je da se dodaje prepečeni hljeb posut maslinovim uljem i mljevenim kimom.

Mi smo je pravili na radionici u humanitarnom udruženju “Trag dobra” i služili smo je uz drugo arapsko jelo-“Maqlouba”.

Ako želite napraviti na naš način, slijedite postuopak.

Potrebno:

  • Zelena salata
  • Paradajz
  • Kupus
  • Masline
  • Nar
  • Maslinovo ulje, limun, đumbir i so (za dresing)
  • Stari hljeb
  • Mljeveni kim

Priprema:

  • Stari hljeb izrežite na kriške, polijte maslinovim uljem i kimom i stavite u rernu da se zapeče.
  • Izrežite povrće na krupnije komade i pomiješajte.
  • Servirajte u željenu posudu.
  • Pripremite dresing tako da iscijedite limun, dodate duplo više maslinovog ulje, so i izrendan đumbir. Najbolje to pripremite u tegli i izmućkajte tako da se stvori tekućna mliječnog izgleda.
  • Kada budete željeli jesti salatu tek tada je polijte marinadom.
  • Onda dodajte kockice zapečenog hljeba preko toga, pospite bobicama nara.

Savjeti:

  • Inače, u ovu salatu se stavlja mnogo svježeg peršuna i mente. Ako nije sezona svježih začinskih biljaka možete staviti i sušene.
  • Ako imate različitih vrsta salata slobodno ih stavite (radič, rukola, matovilac itd.)
  • Nemojte stavljati previše dresinga. Prelijevajte ga odozgo, bez miješanja, da limun iz dresinga ne bi skuhao zelene dijelove biljaka.

[Not a valid template]

Piše: Dr Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije