Loading

Salata fatuš (fatoush) na moderan način

Potrebno:

  • Paradajz
  • Krastavac
  • Zelena salata
  • Ljubičasti kupus
  • Nar
  • Svjež peršun i menta
  • Limun, maslinovo ulje, so, biber
  • Komadići prepečenog starog hljeba
  • Mljeveni kim

Priprema:

  • Komadiće hljeba izrežite na kockice, stavite na papir za pečenje, pospite maslinovim ujem i mljevenim kimom i zapecite u rerni
  • Svo povrće izrežite na veće komade
  • Peršun i mentu izrežite sitnije
  • Sve sastojke redajte u slojeve tako da se vide kroz zdjelu
  • Odozgo stavite hljeb
  • Posebno napravite dresing od maslinovog ulja, limuna, soli i bibera

Savjeti:

  • Salata se inače ne pravi u slojevima, nego se sve izmiješa i pomiješa se sa dresingom. To je praktičnije ako pravite salatu za manje osoba. Ova verzija je modernija.
  • Salatu možete poredati u slojeve i pripremiti dresing sa strane, prije korištenja je promiješajte i polijte dresingom, izmiješajte i servirajte na tanjire.
  • Najbolje je da dresing stavljate tek kada ćete jesti salatu, tako će svi sastojci ostati svježi i neće svehnuti.
  • Ova salata je sa arapskog podneblja i postoji više verzija.
Piše: Dr Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon