Loading

Salata od čičoke

Čičoka je korjenasta biljka koja u našim prostorima dobro uspijeva. Naročito je preporučena dijabetičarima. Može se jesti svježa ili kuhana. Izgledom podsjeća na đumbir.

Potrebno:

  • 300 gr čičoke
  • So, biber
  • 3-4 kašike pavlake/milerama/gustog jogurta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 krastavac
  • 2 struka mladog luka (može i bez toga)

10866730_10205899289340681_1820198964_n

Priprema:

  • Izrendajte čičoke i prelijte ih sokom od limuna.
  • Dodajte izrendan (može se i isjeckati) krastavac i isjeckan luk.
  • U pavlaku/jogurt dodati ulje, so i biber te sve sjediniti.

Savjeti:

  • Salata je svježa, ukusna, može se servirati uz piletinu i rižu, ali i uz sve ostalo.
  • Naročito se preporučuje dijabetičarima, jer je svježa čičoka izuzetno bogata inulinom.

 

10887932_10205899289580687_915481075_n

 

Piše i priprema: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon