Loading

Salata od cvekle i ječma

Potrebno (za 2 osobe):

  • 1 čaša ječma
  • 1 skuhana cvekla
  • 1 skuhana mrkva
  • oko 100 g skuhanih pilećih prsa
  • šaka oraha
  • 1 limun
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • po želji: peršun, bosiljak, menta

Priprema:

  • Ječam potopiti preko noći u vodi. U vodu se može dodati i malo soka od limuna. Ujutro skuhati ječam u dosta vode. kuha se otprilike pola sata. Ohladiti.
  • Cveklu, mrkvu i pileća prsa skuhati prethodno. Može se kuhati sve zajedno ili odvojeno, da sve zadrži svoju boju.
  • Sve izrezati na kockice. pomiješati sve sastojke i promiješati. Ohladiti u frižideru.

 

Savjet više:

  • Ako ne volite cveklu, stavite manju količinu, a svaki sljedeći put dodajite po malo više, sve dok se ne naviknete. Možete dodati više mente i peršuna, tako da posebno osvježite salatu, a to će vam pomoći  i da umanjite zemljani ukus cvekle.
  • Salati možete dodati čehno bijelog luka, to će joj dati poseban ukus.
  • Ako želite možete izbaciti piletinu, tako da imate vegetarijansko jelo.
  • Ova salata je kompletno jelo, tako da je pogodna za ponijeti na izlet, u školu, na posao i sl.

 

cvekla

Izvor: dobrekalorije.ba

Dobre Kalorije
Right Menu Icon