
Salata od cvekle i ječma
Potrebno (za 2 osobe):
- 1 čaša ječma
- 1 skuhana cvekla
- 1 skuhana mrkva
- oko 100 g skuhanih pilećih prsa
- šaka oraha
- 1 limun
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- so, biber
- po želji: peršun, bosiljak, menta
Priprema:
- Ječam potopiti preko noći u vodi. U vodu se može dodati i malo soka od limuna. Ujutro skuhati ječam u dosta vode. kuha se otprilike pola sata. Ohladiti.
- Cveklu, mrkvu i pileća prsa skuhati prethodno. Može se kuhati sve zajedno ili odvojeno, da sve zadrži svoju boju.
- Sve izrezati na kockice. pomiješati sve sastojke i promiješati. Ohladiti u frižideru.
Savjet više:
- Ako ne volite cveklu, stavite manju količinu, a svaki sljedeći put dodajite po malo više, sve dok se ne naviknete. Možete dodati više mente i peršuna, tako da posebno osvježite salatu, a to će vam pomoći i da umanjite zemljani ukus cvekle.
- Salati možete dodati čehno bijelog luka, to će joj dati poseban ukus.
- Ako želite možete izbaciti piletinu, tako da imate vegetarijansko jelo.
- Ova salata je kompletno jelo, tako da je pogodna za ponijeti na izlet, u školu, na posao i sl.
Izvor: dobrekalorije.ba