Loading

Salata od mrkve sa hurmama

 

Potrebno:

  •  ½ šolje očišćenih hurmi i isjeckanih na sitnije komade
  • 500 gr mrkve, očišćene i izrezane na sitnije komade ili izrendane
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 2 supene kašike jabukovog sirćeta
  • 1 čehno bijelog luka, ustinjenog
  • 1 supena kašika smeđeg šećera (može i med kao zamjena za šećer)
  • ¼ čajne kašike mljevenog cimeta
  • 1 čajna kašika svježeg narendanog đumbira
  • ⅛ čajne kašike soli
  • prstohvat čilija u prahu
  • 1 supena kašika peršuna

 

Priprema:

 

  • U većoj posudi izmješati ulje, sirće, bijeli luk i šećer
  • Dodati, đumbir, so i čili.
  • Ubaciti mrkvu i dobro izmješati da se dresing sjedini sa mrkvom
  • Pokriti i staviti u frižideru da odstoji nekoliko sati
  • Prije služenja, salatu od mrkve posuti sa komadićima hurmi o isjeckanim peršunom.

 

 

Savjeti:

  • Pri serviranju, po želji, dodatno možete posuti preprženim sjemenkama susama
  • Nemojte se brinuti da će vam salata biti slatka. Slatkoća se dobro slaže sa sirćetom i solju.

 

 

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije