Loading

Šampinjoni punjeni pšenicom i povrćem

Potrebno (za 4 osobe):

  • 12 većih šampinjona
  • 2 čaše cijele pšenice (krupnog bungura)
  • 1 tikvica
  • 1 cvekla ili 2 mrkve
  • 1 glavica crvenog luka
  • maslinovo ulje, so, biber, začini po želji

Priprema:

  • Prethodno potopite pšenicu u toplu vodu da nabubri. Možete je pustiti i preko noći.
  • Odvojite klobučke šampinjona od peteljki. Poredajte ih u tepsiju.
  • Prodinstajte isjeckan luk, tikvicu i cveklu (sve isjeckano na kockice) na maslinovom ulju.
  • Dodajte ocijeđenu pšenicu i dinstajte još desetak minuta, pa posolite i dodajte začine po želji.
  • Tom smjesom punite šampinjone, a ostatak smjese stavite oko šampinjona.
  • Sve zalijte sa dvije čaše vode i pecite u rerni na 220 stepeni celzijusa oko 30 minuta.

Savjeti:

  • Umjesto cvekle možete staviti mrkvu ili neko drugo povće da dodate ovom jelu malo boje.
  • Prije serviranja pospite svježim peršunom.
  • Jelo je pogodno i za ishranu djece. Pri tome pazite ako je dijete alergično na neki od sastojaka.
Pripremila: dr. Ssafija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon