Loading

Šarena buranija bez zaprške

Potrebno (za 4-5 osoba):

  • 1 kg boranije (količinu reducirati ako je manji broj članova porodice)
  • 3-4 mrkve
  • 1 pastrnak (ili korijen peršuna)
  • 1 veća glavica luka
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • 2 krompira
  • polovina žute i polovina crvene paprike
  • 2 paradajza
  • peršun

15658268_10212215696766919_1359087643_o

Priprema:

  • Buraniju očistite i isjecite na željene komade.
  • Obarite je i ocjedite.
  • Vratite ponovo na vatru, pa zalijte ključalom vodom te dodajte luk, bijeli luk (zdrobljen), paprike isječene na kockice, krompir na četvrtine, te mrkvu i pastrnak.
  • Kada je već kuhano, posolite po želji.
  • Izvadite krompir iz kuhanja u posebnu posudu sa malo vode od kuhanja, te ga štapnim mikserom pasirajte u kašu.
  • Paradajze stavite u ključalu vodu jednu minutu i izvadite, te ogulite i sitno isjeckajte.
  • Dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja, peršun i pasirani krompir, te sve zajedno vratite ponovo u buraniju.
  • Dodatno prokuhajte par minuta. To će pogušćati smjesu.

 

buranija

 

Pripremila: Emina Oknović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon