Loading

Serotonin – eliksir sreće

Serotonin je hormon koji se nalazi u probavnom sistemu, centralnom nervnom sistemu, krvnim pločicama i epifizi. Poznat je i kao 5-hidroksitriptamin, koji se skraćeno predstavalja kao 5-HT. Hemijska formula serotonina je C10 H12 N2 O.

Otkad je identificiran kao sastojak krvi koji utiče na tonus krvnih žila, naučnici su ga nazvali serotoninom (tj. serum koji daje tonus). Oko 80 % serotonina u organizmu se nalazi u crijevima, u enterohromafinim ćelijama, gdje regulira kretanje crijeva. Ostatak se sintetizira u serotogenim neuronima centralnog nervnog sistema. Serotonin ne prolazi krvno-moždanu barijeru. Zbog toga serotonin koji se koristi u samom mozgu mora da se i proizvede u njemu.

Serotonin je jedan od neurotransmitera koji spada u supstance koje prenose nervne impulse kroz sinapse, koje su mjesta spajanja nervnih ćelija. Prema istraživačima sa Macalester College nedostatak serotonina je povezan sa agresivnim ponašanjem. Bristol University iz Engleske nam tvrdi da serotonin ima ulogu u regulisanju: apetita, spavanja, memorije, učenja, temperature i raspoloženja.

Princeton University također spominje da je serotonin poznat kao hormon sreće zato što doprinosi osjećaju dobrostanja, ponašanju, mišićnim kontrakcijama, kardiovaskularnim funkcijama, endokrinoj regulaciji, regulaciji starenja, metabolizmu kosti i zarastanju rana jer je serotonin poznat i kao faktor rasta pjedinih tipova ćelija.

Kako povećati lučenje serotonina u organizmu?

Serotonin se pojačano luči kada se konzumira:

 1. Crna čokolada
 2. Zeleno povrće
 3. Kuhinjska so
 4. Voda
 5. Crvene paprike
 6. Bademi
 7. Banane
 8. Voćni sokovi
 9. Smijanje
 10. Izlasci u prirodu
 11. Sport

Izvor

Dobre Kalorije