Loading

Sigurnost hrane nakon poplava

 

Ukoliko je vaše mjesto zahvatila poplava, možete uraditi mnogo da bi ostali zdravi, uključujući čišćenje doma i sigurnost hrane. Poplave predstavljaju veliki rizik za zdravlje, bilo direktnim povredama, bilo indirektno, dugo nakon same katastrofe.

Dobro održavanje higijene smanjuje zdravstvene rizike. Uvijek perite ruke toplom vodom i sapunom:

  • Nakon korištenja toaleta
  • Nakon rukovanja hranom
  • Nakon što ste bili u kontaktu sa poplavnom vodom ili stvarima koje su bile u kontaktu sa poplavnom vodom.

Ne dozvolite djeci da se igraju s poplavnom vodom. Često im perite ruke, posebno prije jela. Otvorene rane držite čistima i koristite vodootporne flastere da bi prevenirali izlaganje poplavnoj vodi.

Nemojte jesti bilo šta od namirnica, uključujući i konzerviranu hranu, ukoliko su došle u dodir sa poplavnom vodom.

  • Operite sve radne površine, plastične daske za sjeckanje, posuđe, lonce, tave i druge potrepštine toplom čistom vodom i deterdžentom, a zatim dezinfikujte normalnim kuhinjskim dezinficijensima. Snažni dezinficijensi poput izbjeljivača su nepotrebni.
  • Bacite sve drvene daske za sjeckanje koje su došle u dodir sa poplavnom vodom
  • Perite ruke prije i poslije pripremanja hrane
  • Uvjerite se da su sve police i površine koje će dolaziti u dodir s hranom dezinficirane i neoštećene.

Ako koristite gradsku vodu, pratite instrukcije lokalne firme vodosnabdijevanja. Ako koristite vodu sa privatnih izvora, bunara i sl. a primjetite promjenu u izgledu, mirisu ili okusu, potražite savjet nadležnih.

Ako ste zabrinuti za sigurnost vaše vode, prokuhajte je prije korištenja. Radite to sve dok vas firma za vodosnabdijevanje ne obavijesti o tome da je voda potpuno sigurna za upotrebu.

Kuhanu i ohlađenu vodu trebate koristiti i za pranje namirnica koje ćete jesti svježe (npr. salata, voće isl.). Međutim, voda iz česme je sigurna za pripremanje hrane koju ćete termički obrađivati.

Kuhanje vode ubija štetne bakterije, viruse i parazite. Prokuhajte vodu i pustite je da se ohladi prije korištenja.

Zapamtite:

  • Vruća voda sa česme nikada nije prikladna za piće
  • Česme moraju biti očišćene i dezinficirane prije upotrebe nakon poplava.

Ako hranite bebu adaptiranim mlijekom, obavezno koristite prokuhanu vodu. Za bebe nemojte koristiti flaširanu vodu ukoliko vam to nije preporučio ljekar, jer neke vrste flaširane vode nisu prikladne za ishranu beba.

Prlagođen prijevod sa http://www.nhs.uk/

Dobre Kalorije