Loading

Sirova pita od pekan oraha

Potrebno za koru:

  • 1 šolja oraha
  • 1 šolja hurmi očišćenih od košpica (namočenih u vodi najmanje 1 h)
  • 1 šolja kokosovih ljuspica (kod nas poznato kao kokosovo brašno)
  • voda po potrebi (ukoliko je tijesto previse suho za raditi, dodati malo vode)

Potrebno za kremu:

  • 1 šolja pekan oraha (prethodno namocenih u vodi 1h) + ½ šolje pekan oraha za dekoraciju
  • 1 šolja hurmi očišćenih od košpica (prethodno namočenih u vodi 1h)
  • 1 šolja grožđica (prethodno namočenih u vodi 1h)
  • 1 supena kašika vanilijinog ekstrakta (sastojak po izboru)
  • ½ čajne kašike muškatnog oraščića u prahu
  • ½ čajne kašike cimeta u prahu
  • ¼ šolje kokosovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 3/4 šolje kokosovog mlijeka (može umjesto mlijeka obična voda)

 

pita

 

Priprema:

  1. Sve navedene sastojke za koru sjedinite u procesoru za mljevenje hrane dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju koju ravnomjerno rasporedimo po dnu i sa strane pomašćenog kalupa/tepsije za pitu. Kalup je promjera 25 cm.
  2. Ostavite u firižider da se stegne najmanje 15 minuta, dok pripremate kremu za pitu.
  3. Sve navedene sastojke za kremu sjedinite u procesoru za mljevenje hrane dok ne dobijete kremastu konzistenciju koju ravnomjerno rasporedite po kori.
  4. Dekorišite odozgo pitu mljevenim i cijelim pekan orasima.
  5. Ohladite u frižideru najmanje 1 h prije služenja.

Napomena: Koristi se šolja veličine 250 ml.  Kolač je poprilično jak, recimo da je približna varijanta neke zdrave baklave zbog svog sastava, tako da se preporučuje posluživanje u manjim kriškama. Umjesto pekan oraha, mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi tipa badema, oraha i lješnjaka.

 

pekan

 

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon