
Sirova pita od pekan oraha
Potrebno za koru:
- 1 šolja oraha
- 1 šolja hurmi očišćenih od košpica (namočenih u vodi najmanje 1 h)
- 1 šolja kokosovih ljuspica (kod nas poznato kao kokosovo brašno)
- voda po potrebi (ukoliko je tijesto previse suho za raditi, dodati malo vode)
Potrebno za kremu:
- 1 šolja pekan oraha (prethodno namocenih u vodi 1h) + ½ šolje pekan oraha za dekoraciju
- 1 šolja hurmi očišćenih od košpica (prethodno namočenih u vodi 1h)
- 1 šolja grožđica (prethodno namočenih u vodi 1h)
- 1 supena kašika vanilijinog ekstrakta (sastojak po izboru)
- ½ čajne kašike muškatnog oraščića u prahu
- ½ čajne kašike cimeta u prahu
- ¼ šolje kokosovog ulja
- Prstohvat morske soli
- 3/4 šolje kokosovog mlijeka (može umjesto mlijeka obična voda)
Priprema:
- Sve navedene sastojke za koru sjedinite u procesoru za mljevenje hrane dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju koju ravnomjerno rasporedimo po dnu i sa strane pomašćenog kalupa/tepsije za pitu. Kalup je promjera 25 cm.
- Ostavite u firižider da se stegne najmanje 15 minuta, dok pripremate kremu za pitu.
- Sve navedene sastojke za kremu sjedinite u procesoru za mljevenje hrane dok ne dobijete kremastu konzistenciju koju ravnomjerno rasporedite po kori.
- Dekorišite odozgo pitu mljevenim i cijelim pekan orasima.
- Ohladite u frižideru najmanje 1 h prije služenja.
Napomena: Koristi se šolja veličine 250 ml. Kolač je poprilično jak, recimo da je približna varijanta neke zdrave baklave zbog svog sastava, tako da se preporučuje posluživanje u manjim kriškama. Umjesto pekan oraha, mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi tipa badema, oraha i lješnjaka.
Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić