Loading

Sirove karamel-kocke

Baza

Sastojci:

  • 1/2 šolje badema
  • 1/2 šolje hurmi očišćenih od košpica
  • 2 kašike kokosovog ulja (može se zamijeniti maslacem)
  • 1/4 šolje kakao praha

Priprema:

Sve sastojke izblendati skupa u blenderu dok se ne dobije kora mrvičaste konzistencije. Rasporediti bazu u manju pomašćcenu posudu četvrtastog oblika. Staviti u zamrzivač da se stegne dok pravite kremu od karamele.

 

Karamel-krema

Sastojci:

  • 1 šolja hurmi očišćenih od košpica
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/2 šolje kokosovog mlijeka (može se zamijeniti običnim mlijekom)
  • 4 supene kašike tahin paste (pasta od susama)
  • 2 kašike meda ili bilo kojeg drugog prirodnog zaslađivaca
  • 1 čajna kašika bezalkoholnog vanilinog ekstrakta bez (po želji)

Priprema:

Sve sastojke  izblendati u obliku paste i rasporediti jednako po već pripremljenoj bazi. Ponovo staviti u zamrzivač na 20-30 minuta.

 

Čokoladni preljev

Sastojci:

  • 1/4 šolje kakao praha
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/4 šolje meda

Priprema:

Sve sastojke izmješati i preliti preko kreme od karamela. Vratiti ponovo u zamrzivač na dodatnih 10 minuta.

 

Posluživanje:

Prije posluživanja izvaditi kolač da odmori na sobnoj temperaturi 10 minuta. Sjeći na manje kocke/zalogaje. Prijatno!

Napomena: ova smjesa je dovoljna za vrlo mali kalup. Ukoliko vam je potrebno više kolača, odnosno deblji kolač, napravite duplu smjesu.

 

karamel kocke

 

Pripremila: Dženana Hanjalić-zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon