Loading

Sirove štanglice od mrkve

Sastojci za bazu:

  • 2 šolje hurmi očišćenih od košpica
  • 1 šolja oraha
  • 1 šolja sirovih badema
  • 1 šolja kokosovog brašna
  • 1 + 1/2 šolje narendane mrkve (otprilike 5-6 srednjih mrkvi)
  • 1 čajna kašika cimeta u prahu
  • 1/2 čajne kašike đumbira u prahu
  • 1/2 čajne kašike muškatnog oraščića u prahu
  • 1 čajna kašika bezalkoholnog vanilija ekstrakta (ili pola štapića vanilije)

Sastojci za kremu:

  • 1 šolja indijskih oraha potopljenih u vodi sobne temperature, najmanje 2h prije upotrebe (najbolje je ostaviti ih potopljeno u toku noći)
  • 2 supene kašike kokosovog ulja
  • 3 supene kašike bagremovog meda
  • 1 čajna kašika bezalkoholnog vanilija ekstrakta
  • sok jedne naranče

 

sastojci štanglice

 

Za dekoraciju:

  • 1/4 šolje nasjeckanih pistacija
  • kora 1 narandže organskog porijekla

 

Priprema:

  • Sve sastojke za bazu ubaciti u blender/procesor za hranu i isitniti do konzistencije tijesta.
  • Tako dobivenu masu rasporedite po namašćenom plehu omjera otprilike 25 cm x 30 cm, da bude jednake debljine svugdje.
  • U blenderu odjednom izmiksajte sve sastojke za kremu.
  • Kremu ravnomjerno rasporedite po bazi.
  • Ukrasite po želji narendanom korom narandže, sjeckanim pistacijama, orasima itd.
  • Premazan kolač ubacite u zamrzivač najmanje 1 sat prije posluživanja, kako bi se svi sastojci fino stegnuli.
  • Režite na štanglice 10 minuta nakon što ste izvadili iz zamrzivača.

 

štanglice

 

Napomena: Od iste smjese se mogu napraviti i mafini koji se na isti način premažu kremom odozgo.

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon