
Sirove štanglice od mrkve
Sastojci za bazu:
- 2 šolje hurmi očišćenih od košpica
- 1 šolja oraha
- 1 šolja sirovih badema
- 1 šolja kokosovog brašna
- 1 + 1/2 šolje narendane mrkve (otprilike 5-6 srednjih mrkvi)
- 1 čajna kašika cimeta u prahu
- 1/2 čajne kašike đumbira u prahu
- 1/2 čajne kašike muškatnog oraščića u prahu
- 1 čajna kašika bezalkoholnog vanilija ekstrakta (ili pola štapića vanilije)
Sastojci za kremu:
- 1 šolja indijskih oraha potopljenih u vodi sobne temperature, najmanje 2h prije upotrebe (najbolje je ostaviti ih potopljeno u toku noći)
- 2 supene kašike kokosovog ulja
- 3 supene kašike bagremovog meda
- 1 čajna kašika bezalkoholnog vanilija ekstrakta
- sok jedne naranče
Za dekoraciju:
- 1/4 šolje nasjeckanih pistacija
- kora 1 narandže organskog porijekla
Priprema:
- Sve sastojke za bazu ubaciti u blender/procesor za hranu i isitniti do konzistencije tijesta.
- Tako dobivenu masu rasporedite po namašćenom plehu omjera otprilike 25 cm x 30 cm, da bude jednake debljine svugdje.
- U blenderu odjednom izmiksajte sve sastojke za kremu.
- Kremu ravnomjerno rasporedite po bazi.
- Ukrasite po želji narendanom korom narandže, sjeckanim pistacijama, orasima itd.
- Premazan kolač ubacite u zamrzivač najmanje 1 sat prije posluživanja, kako bi se svi sastojci fino stegnuli.
- Režite na štanglice 10 minuta nakon što ste izvadili iz zamrzivača.
Napomena: Od iste smjese se mogu napraviti i mafini koji se na isti način premažu kremom odozgo.
Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić