Loading

Slatkiš zvani Edina

EAT, PRAY, LOVE

Dragi SVI, 
Većina vas (ne)zna za moj decembarski ‘no sugar’ izazov. Ono što isto većina (ne)zna, jeste da sam sa istim nastavila i u ova dva mjeseca. Iako su januar i februar ‘kokuznjaci’, uspjela sam, a i moj budžet da pripremim dosta slatkih, a zdravih korpica, zalogaja i trenutaka. 
Zašto to pišem? 
Zato što vlada predrasuda da je zdravlje preskupo i samim tim svaki nutricionistički prehrambeni poduhvat je – viša klasa, mode on. 
Nije, naravno. Sve ima svoje skuplje i svoje jeftinije strane, pa tako i ovo, ali dugoročno ti je čak i bolje, jer ćeš koliko toliko sačuvati i dobiti plus bodova na aktivnost od svog organizma. Fizičkog i duhovnog. 
Od komentara, kako je rafinirani šećer potreban organizmu do uspostave raznih psihičkih dijagnoza meni, uspjela sam napraviti neki osnov i svojim primjerom, a ne riječima, proširiti bar mrvu energije bližem okruženju, za pozitivne promjene i trganje iz foteljičnih navika, ma kakve god one bile. 
Ovi kokuznjaci su bili i ispitni nekokuznjaci, te me nisu štedjeli. Baš tada mi se javila izrazita želja za nekom šnitom eurocrema, za nekom kockom čokolade. Uglavnom, STRESOLADA. Tragajući po zdravim policama, uvidjela sam da su sve ‘no sugar’ stvarčice itekako ‘sugar’ ili su pune E-ovaj/onaj-mulgatora, što je jednako fuj. 
Tako su mi se lampice popalile i došla mi je najćejifskija ideja od svih ćejifskih ideja. Dobro, jedna od svih ćejifskih. 
Pravim domaći čoko-kakao namaz, eurocrem, nutelu, nazovi kako hoćeš NAMAZ bez nezdravih šećera, aditiva, koncentrata, itd.
Jer, ako se za nutelu kaže lješnjak krem (a ima ih svega 13%), onda je ovo moje nutela na kvadrat. 
Namaz se sastoji od lješnjaka, svježih hurmi/datula, kokosovog ulja i kakaoa (a može i bez, ukoliko neko ne voli). 
Namaz je odličan izvor energije, dobrih kalorija i stresolade za organizam, ne samo u ispitnom periodu. Preporučljiv je svima, osim ukoliko ste alergični na neki od sastojaka. 
I iako žive mišljenja ‘ko će ti to kupovati’, življe je ono moje, vlastito. Zdravlje može biti slatko. Ima ljudi koji traže ove proizvode. 
Kakav god da je profit – meni je divno raditi pozitivne stvari u našoj državi. Divnije nego sjediti i komentirati tuđi (ne)rad.

Bilo bi mi drago da ostavite vaša mišljenja, prijedloge, sugestije. Jer definitivno, želim da radimo jedni za druge, a ne jedni protiv drugih. 
(Više informacija uskoro). 
EAT, PRAY, LOVE

Vaša Edina

X