Loading

Sočni kolač od mrkve

Potrebno (za koru):

  • 2 jaja
  • 1/2 šolje sirovog smeđeg šećera (ili stevije)
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 šolje jogurta (ili kefira)
  • 2 kašike pekmeza od smokve (ili meda)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1-2 kašikice sode bikarbone
  • 1 1/2 šolje brašna (može crno ili po želji)
  • 1 kašikica cimeta
  • 1 kašikica vanilija ekstrakta
  • 300-400 g rendane mrkve

Potrebno za preljev: pavlaka (količina po želji), med (količina po želji), ekstrakt vanilije, malo izrendane kore narandže (prethodno dobro oprati sirćetom i sodom).

 

mrkva

 

Priprema:

  • Umiješajte jaja sa uljemi i šećerom da bude pjenasto (rucnom mutilicom da bude sočnije).
  • Dodajte jogurt, prašak, sodu bikarbonu, cimet, vaniliju, med i pekmez.
  • Umiješajte lijepo da se sjedini.
  • Dodajte brašno, izmiješajte.
  • Na kraju dodajte mrkvu.
  • Pecite na 180 stepeni. Vrijeme odredite tako što ćete zabosti čačkalicu. Kolač je gotov kada čačkalica bude čista i suha nakon zabadanja.
  • Pokrijte i čekajte da se malo ohladi prije nego što stavite preljev.
  • Preljev pripremite tako što umutite sve sastojke ručnom mutilicom.

 

mrkva

 

Pripremila: Narcisa Turković

Dobre Kalorije
Right Menu Icon